Директори і вчителі шкіл у Запоріжжі вчать дітей любити Сталіна та чекають на "руську весну"

Директори і вчителі шкіл у Запоріжжі вчать дітей любити Сталіна та чекають на "руську весну"

Фото: Reuters

Юристи кажуть, що відповідальності за свої акаунти в соцмережах педагоги не нестимуть.

Ностальгія за СРСР та особисто Сталіним: запорізькі вчителі в приклад дітям ставлять ката української нації Йосипа Сталіна і навіть складають про речівки: "не крав, а про людей дбав". У департаменті освіти вже перевіряють усі місцеві школи, попри резонанс, педагогам, кажуть юристи, нічого не загрожує, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На сторінці в "Однокласниках" директора запорізької школи № 23 Олександра Озерова можна побачити вподобання педагога: групи "Руська весна", "Ми – за Путіна" та "Антимайдан". Керівник навчального закладу ставить лайки висловлюванням, в яких Україну називають фашистською державою, а також картинкам, на яких президента Петра Порошенка зображають у гітлерівській формі. Сам директор уподобання в соцмережах не вважає чимось аморальним. "Я не думаю, що це серйозно. Я не вважаю, що лайк визначає мій світогляд. Позиція моя зрозуміла. І в школі зрозуміла. Позиція патріота країни", - пояснив він.

В Запоріжжі вчителі ставлять лайки на проросійські пости в соцмережах та возвеличують Сталіна

В Запоріжжі вчителі ставлять лайки на проросійські пости в соцмережах та возвеличують Сталіна

Сторінками викладачів у соцмережах зацікавилися журналісти. Проаналізували акаунти педагогів лише п'ятої частини запорізьких шкіл, дійшли невтішних висновків. "У кожній школі є мінімум 4-5 викладачів, котрі так само налаштовані. І це сумно насправді. Мені б не хотілося, щоби моїх дітей навчали такі люди", - коментує журналіст Тетяна Гонченко.

Із початку війни на Донбасі загинуло щонайменше 120 запоріжців. Фактично щотижня в місті проводжають в останню путь хлопців, які віддали життя за Україну. Згадка про це є чи не в кожній запорізькій школі. Після патріотичних занять, лінійок та покладання квітів під меморіальні дошки ті самі вчителі під своїми прізвищами у соцмережах уподобують групи сепаратистів, лайкають фото на підтримку вбивць своїх учнів та називають українців хохлами.

Педагоги, які згадані в журналістському розслідуванні, вже активно підчищають свої аккаунти. Олександр Озеров узагалі закрив свою сторінку. Людмила Суткова видалила зі сторінки в "Однокласниках" усю компрометуючу інформацію. Аліна Похилько видалила аккаунт в "Однокласниках" і вже почала видаляти у "Вконтакті". "Ми будемо приймати певні управлінські рішення по конкретному педагогу", - тим часом обіцяє директор департаменту освіти Запорізької міськради Юлія Погребняк.

Ситуацією зацікавилися й у місцевому СБУ, Там налаштовані рішуче. "Якщо в їх діях будуть встановлені ознаки правопорушення, то ці особи будуть нести відповідальність згідно з законодавством. Це стаття 110, санкція котрої передбачає позбавлення волі строком до п'яти років", - пояснив речник управління СБУ у Запорізькій області Сергій Левченко. Натомість професійні юристи твердять, що слідчі нічого зробити не зможуть, бо українське законодавство ставиться до таких проявів сепаратизму так, немов війни в Україні немає. "У реальності притягнення за такою статтею – якщо людина не говорить десь на мітингу в камеру прямим текстом певні слова – практично неможливе", - вважає адвокат Денис Штабовенко.

Кореспондент ТСН Яків Носков

Повʼязані теми:

Наступна публікація