Дітей бійців АТО відправили відпочивати до Польщі

Дітей бійців АТО відправили відпочивати до Польщі

Українські діти вирушили на відпочинок до Польщі

Молодим українцям дадуть змогу відволіктися від важкої воєнної атмосфери.

26 дітей українських військових відправили на відпочинок до Польщі. Дехто з їхніх батьків і досі воює на Сході України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Діти перебувають у постійній психологічній напрузі. Аби хоча б ненадовго відволікти їх від ситуації в країні, волонтери забезпечили дітлахам 2-тижневий відпочинок у таборі.

Хлопці та дівчата між собою були незнайомі. Всі вони з різних куточків України. Поєднала їх доля батьків – військових та прикордонників. Дехто з їхніх татусів і зараз у зоні АТО.

Дітей саме з таких родин везуть на реабілітацію до Польщі. Далі від подій на Сході та хвилювань.

Витрати на себе взяли волонтери та польська сторона.

Перша зупинка – Краків. І невеличка екскурсія. Від побаченого діти вражені.

26 дітей українських військових відправили на відпочинок до Польщі

26 дітей українських військових відправили на відпочинок до Польщі

Сам табір – це колишній палац німецького роду у Крижові.

"Діти зможуть долучитися до різних майстер-класів: з режисури, кераміки, живопису. Крижов відбудували для того, аби сюди приїздили діти, яким потрібна допомога. Аби тут забути хоча б на певний час проблеми, особливо ті, які зараз в Україні. Для нас дуже важливо, щоб українські діти побули в атмосфері добра", - пояснила представник ради фундації Крижова Анна Міхалак.

Там у формі гри діти ближче знайомляться одне із одним. У кожного з них – своя історія.

Антону 13 років, він із Житомира. Його мама була у самому пеклі на Луганщині. Там працювала медсестрою у військовому шпиталі.

"Страшно було, їх обстрілювали. За 40 днів у них коло тисячі хворих прибувало і один раз 14 трупів за день", - розповів він.

Юний Володя вже мріє стати десантником і має свою думку щодо подій на Сході.

"Ні з того ні з сього почали там щось проводити. Була Україна. Україна і лишиться", - впевнений він.

Керівник групи Віта Бикова супроводжує дітей з України. Каже, загалом вихованці веселі та активні. Проте декому, помітила, бракує чоловічої уваги. А ще один із хлопців під час гри вигукнув, що ненавидить Росію.

"Для нього вже є таке своє розуміння: хто напав, як напав. Дорослі розмовляють, і дитина не буде фільтрувати, хто там. Він почув слово Росія. Це дуже сумно", - вважає Бикова.

Психолог радить батькам дозовано говорити з дітьми про ситуацію в країні. І робити це лише тоді, коли вони самі того потребують.

"Їхня психіка більше не готова сприймати. Вони й так не розуміють, що відбувається навколо, чому був мир, були друзі. Було все нормально і була школа. А зараз тато хвилюється, мама хвилюється, або когось із батьків немає дома. Звичайно, для них це трагедія. Звичайно, для них це травма", - каже психолог Оксана Волошина.

Головне, вважають фахівці, переключити увагу дітлахів. Із сумної реальності дітей занурять у забави та екскурсії. Перша з таких – місто Свідниця.

Розважати маленьких українців у Польщі будуть два тижні. Окрім водних процедур, у планах походи в гори та нічні вогнища.

Раніше повідомлялося, що біженці з Донбасу масово оформляють шенгенські візи, аби втекти з України.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація