Дні українського кіно в Будапешті відкрив Фонд Янковського спільно з Держкіно Новини компаній

Дні українського кіно в Будапешті відкрив Фонд Янковського спільно з Держкіно

6 листопада 2016 року в Будапешті в центральному кінотеатрі "Uránia National Film Theatre" пройшла церемонія відкриття Днів українського кіно в Будапешті, присвячені 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною.

Подія організована Держкіно України, Благодійним Фондом Ігоря Янковського та ГО "Ініціатива заради майбутнього" за підтримки посольства України в Угорщині.

Центральний кінозал угорської столиці прийняв небачену кількість гостей. Познайомитися з новинками українського кіно зібралося понад 500 глядачів, які протягом усього кінопоказу, затамувавши подих, дивилися кіно, а після довго не відпускали режисера Тараса Ткаченка та главу Держкіно Філіпа Іллєнко, засипавши їх питаннями. За словами співробітників кіно Urania - вони давно вже не бачили такого ажіотажу під час фестивалів національних кінематографів різних країн, які тут проходять регулярно. Їм навіть довелося ставити додаткові стільці, щоб розмістити всіх гостей.

Меценат Ігор Янковський відкриває Дні українського кіно в Будапешті

"Сьогоднішня подія ще раз показала, що Україні є чим пишатися. Я дуже радий, що на український фільм прийшло стільки угорської публіки. Це і є наша мета - зробити так, щоб про Україну дізнавалися не тільки із зведень політичних новин про війну, боротьбі з корупцією і тощо, а через культуру, мистецтво, досягнення наших талановитих людей. Тому ми і надалі будемо знайомити світ з нашою країною шляхом культурної дипломатії ", - розповів засновник благодійного Фонду та ГО" Ініціатива заради майбутнього "Ігор Янковський.

Українські режисери, які приїхали в Будапешт завдяки підтримці мецената Ігоря Янковського, будуть особисто представляти свої фільми. У програму Днів українського кіно увійшли: "Гніздо горлиці" (реж. Тарас Ткаченко); "Тепер я буду любити тебе" (реж. Роман Ширман); "Моя бабуся Фанні Каплан" (реж. Олена Дем'яненко); документальна стрічка "Українські шерифи" (реж. Роман Бондарчук), яка висунута від України на нагороду "Оскар". Відреставрований кіно-шедевр Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" представить його син - Пилип Іллєнко.

Глядачі в залі кінотеатру

Після закінчення кінопоказу в неформальній обстановці режисери та гості поспілкувалися на тему подальшого розвитку вітчизняної кіноіндустрії, а також реалізувати перспективи співпраці українських режисерів і продюсерів з європейськими колегами. Українська кінопродукція отримає можливості для виходу на нові міжнародні ринки, а кінематографісти зможуть реалізувати свої майбутні проекти.

Благодійний Фонд Ігоря Янковського і Громадська організація "Ініціатива заради майбутнього" реалізовує проекти, які представляють світовій спільноті вітчизняне кіно, образотворче мистецтво, таланти і культуру України, щоразу відкриваючи "Дні українського" кіно в різних країнах світу. Універсальна і зрозуміла мова кіно дозволяє швидко і ефективно розповісти про нашу країну, про людей, про ті складні сторінки, які були в нашій непростій історії і проблеми, які наше суспільство переживає зараз.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко і режисер Тарас Ткаченко

За останні роки Ігор Янковський розширив свою програму підтримки молодого українського кіно. Проводяться урочисті українські прийоми на міжнародних кінофестивалях - в Каннах, Берліні, в Карлових Варах, в листопаді планується участь в Міжнародному Талліннському кінофестивалі "Темні ночі". Громадська організація "Ініціатива заради майбутнього" надає молодим кінематографістам гранти для поїздки та участі в міжнародних кінофестивалях.

Неформальне спілкування з гостями

Наталка Мазур

Наступна публікація