Дотації та розгляд закону: перші наслідки протестів українських аграріїв

Дотації та розгляд закону: перші наслідки протестів українських аграріїв

Фото: Громадське ТБ

Акція фермерів уже викликала реакцію в кабінетах влади.

Пікети, мітинги та перекриття доріг улаштували напередодні аграрії в різних куточках України. У такий спосіб вони хочуть достукатися до чиновників, аби ті не застосовували щодо фермерів загальну систему оподаткування, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Кропивницькому відбулася п‘єса про зубожіння села і його годувальників. Херсонські аграрії кажуть, що новації остаточно знищать виробників сільгосппродукції. "ПДВ – це 20% податку, який минулого року накинули на плечі селян. Це дуже великий відсоток, якщо ти маєш декілька десятків гектар землі – це виходить 100-200 тисяч, а то й 300", - каже голова асоціації фермерів Херсонщини Микола Халупенко.

Українські аграрії просять чиновників не нищити фермерські господарства новими податками

Українські аграрії просять чиновників не нищити фермерські господарства новими податками

Із наступного року селян переведуть на режим загального оподаткування. Через це, кажуть фермери, дрібні господарства можуть просто зникнути. Бо вищі податки здорожчують продукцію. Але українці збідніли – і дорожче платити за продукти не зможуть. Від нардепів просять ухвалити законопроект, який захищає спрощений режим оподаткування. Іще на початку року він пройшов усі профільні комітети, але на розгляд до сесійної зали так і не потрапив.

Окрім податків, болить селянам і питання землі. Вони вважають, що продавати ії нині не можна. Бо при тих доходах, які мають українці, вони просто залишаться без землі – її скуплять закордонні власники та вітчизняні великі агрохолдинги. "В Україні 39 тисяч малих фермерів, і вони водночас залишаться без землі. Треба розробити чіткі правила, щоб унеможливити сірі схеми і захистити малого та середнього фермера, який на ній працює", - каже нардеп від "Укропу" Валентин Дідич.

Свої вимоги аграрії сьогодні до Кабміну та ВР. У Мінагрополітики вже заявили, що повернення до старої системи оподаткування не підтримують. Натомість готові розглядати цільові дотації аграріям. Спікер Ради пообіцяв мітингувальникам, що вже до кінця місяця потрібний їм законопроект потрапить до сесійної зали. Паралельно, каже, тривають перемовини у депутатських групах та фракціях, аби документ не лише розглянули, а й ухвалили.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація