Другий "український диверсант": родом зі Львівщини, жив у Москві, відпочивав у Криму

Другий "український диверсант": родом зі Львівщини, жив у Москві, відпочивав у Криму

Фото: Facebook/Андрій Затхей

Другий затриманий "диверсант" у соцмережах поширював публікації, які мають ознаки російської пропаганди. 

Андрій Затхей, якого російський МЗС назвав другим затриманим у справі про "українських диверсантів", виявився відпочивальником у Криму.

Судячи із Facebook Андрія Захтея, він родом з міста Борислав Львівської області, закінчив Дрогобицький державний педагогічний інститут ім. І. Франка. Місцем проживання він зазначив кримську Євпаторію, але, судячи з усього він проживав у Москві. У червні цього року Затхей вказував геотегом до своїх світлин саме російську столицю. Окрім того, дружина затриманого Оксана Стецюк, родом зі Львова, своїм місцем проживання вказує Москву. У них є донька, яка народилася у січні цього року.

З липня Андрій Затхей з родиною був на відпочинку у Криму – спочатку у Саках, потім у Євпаторії.

Затхей на своїй сторінці поширював публікації, які мають ознаки російської пропаганди. Зокрема, він публікував посилання на заяву "експерта", який називав ватажка бойовиків "ДНР" Захарченка людиною, яка очолить "те, що залишиться від України", поширював "інфографіку" із неймовірними втратами ЗСУ у війні на Донбасі, заяву про те, що Європою мусить правити Путін, а США – Трамп.

Але разом із тим він поширив відео перемоги Джамали на Євробаченні, відео, яке показує погіршення справ в окупованій Горлівці за останні два роки. Також він розповсюджував новини зі свого рідного Борислава. Останній допис датується 1 серпня – Затхей поширив новину від Russia Today, в які йдеться про розгортання батальйону російських десантників у Криму у 2017 році.

Нагадаємо, 10 серпня Федеральна служба безпеки РФ повідомила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, а також у загибелі двох російських силовиків.

7 серпня у російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілку на адміністративному кордоні з Кримом. За словами "прикордонників" на кримському боці, саме через цю інформацію кордон закрили у обидві сторони, почали встановлювати блокпости і підняли у небо вертольоти.

ФСБ також заявили, що в результаті проведених оперативно-розшукових заходів в ніч на 7 серпня в районі міста Армянськ було виявлено групу диверсантів.

Крім того, у ФСБ заявляють, що в ніч на 8 серпня спецпідрозділами Міністерства оборони України нібито було скоєно ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, яким запобігли силові підрозділи ФСБ Росії і взаємодіючих відомств.

Пізніше ФСБ РФ опублікувала в Мережі кадри з "українським розвідником", нібито затриманого в Криму у складі "диверсійної групи". За даними російської спецслужби, саме він є одним із організаторів майбутніх терактів.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв про сценарії, які Кремль може реалізувати в напрямку України. Голова Ради нацбезпеки повідомляв, що є всі підстави підозрювати масштабний наступ російських військ.

Новий привід до наступу на Україну чи самопіар Путіна: експерти коментують кримські провокації

Новий привід до наступу на Україну чи самопіар Путіна: експерти коментують кримські провокації

Повʼязані теми:

Наступна публікація