Дуб і коньяк - в чому зв'язок?

Гроші 4 березня, 2011, 17:45 2199 5
Додати до обраного
Коньячний спирт, щоб надалі називатися коньяком, має бути витриманий у дубових бочках.

Дуб, як матеріал, для виготовлення бочок вибраний внаслідок міцності, дрібнозернистості структури і високих екстрактних якостей. Бочки для коньяку, обсягом від 270 до 450 літрів, досі виготовляють вручну зі стволів дуба, віком не менше 80 років. Класичний коньяк витримують виключно в дубі, який росте в лісах Тронсе і Лімузен Тронсейський дуб характеризується крупнозернистою м'якотанинною структурою, в той час, як лимузенський - середньозернистою, твердою і високотанінною структурою.

При виготовленні бочки обпалюються зсередини, щоб розм'якшити структуру дерева, підвищивши тим самим його екстрактні якості. Існує кілька рівнів випалення бочок, залежно від потреб виробника. Цікаво, що після випалення внутрішня поверхня бочки покрита шаром паленого цукру - видозміненої під впливом температури глюкози, що знаходиться в структурі дерева. Після заповнення бочки з майбутнім коньяком поміщають в льох для подальшої витримки або "дозрівання".

За час перших років витримки властивості коньячного спирту змінюються, відбувається екстрагування витягуваних з деревини дубильних речовин. Коньячний спирт набуває золотистого забарвлення і наповнюється деревно-ванільними ароматами. З часом коньяк стає темніше в кольорі, м'якше і округліше, в ароматі і смаку з'являється безліч відтінків, серед яких ноти кольорів, фруктів та спецій.

Максимальний вік витримки коньяку не обмежений. Але, як показує практика, витримка коньяку у діжці більше 40 років вже не впливає на його характер і зміни, що відбуваються з ним, незначні.

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН.ua / П.З.
Побачили помилку - контрол+ентер
Гроші 4 березня, 2011, 17:45 2199 5
Додати до обраного
Останні Перші Популярні Всього коментарів: 5
Вибір редакції