Дві третини українців відчули позитивні зрушення у сфері земельних відносин - опитування Актуально

Дві третини українців відчули позитивні зрушення у сфері земельних відносин - опитування

Більшість опитаних (66,6%) констатували оперативність оформлення документів Госгеокадастром.

68,2% українців констатують підвищення якості роботи Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру за останній рік.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень SOCIS на замовлення "Iнституту Лiберальної Економіки". Дослідження проводилося методом телефонного опитування 2-12 квітня 2016 року, вибірка склала 1001 чоловік з усіх регіонів України.

Абсолютна більшість опитаних констатували позитивні зміни в роботі Держгеокадастру за останній рік: 35,7% опитаних відмітили безумовне підвищення якісних показників роботи землевпорядної служби, ще 32,5% визнали покращення роботи, з уточненням, що самі процедури в сфері земельних відносин потребують реформування.

12,6% опитаних повідомили про відсутність змін. 4% респондентів вважають, що робота Держгеокадастру погіршилася.

Позитивні відгуки пропорційно розподілені в усіх регіонах.

Більшість опитаних (66,6%) констатували оперативність оформлення документів Держгеокадастром – менш ніж за 30 днів від першого звернення до отримання на руки готових довідок. Відносно повільніше цей процес іде в селах, найбільш оперативно – в містах.

У розрізі регіонів на першому місці за швидкістю опрацювання заявок знаходяться Київ та Південь, повільніше оформлення на Сході та в Центрі.

За суб'єктною класифікацією першість за тривалістю розгляду земельних питань утримують ЦНАПи – їх назвали найменш оперативними 24,1% громадян.

Електронною кадастровою картою користувалися 93,4 % опитаних мешканців міст, 92% – жителів селищ міського типу (СМТ) та 86,1% селян.

В цілому швидкістю та зручністю системи "повністю задоволені" та "швидше задоволені" відповідно 35,6% та 35,3% опитаних, нейтральне ставлення у 13,5%, 15% висловили незадоволення роботою Публічної кадастрової карти.

До телефонних консультацій (гаряча лінія Держгеокадастру) в цілому по Україні вдавалися 17,7% опитаних. Найбільше цей канал зв'язку затребуваний серед жителів сіл – 21,5%; у селищах міського типу ним скористалися лише 2% опитаних, у містах – 18,2%. В 55% випадках звернення на Гарячу лінію дало позитивний результат.

Також респондентам було поставлено відкрите питання – які зміни в сфері земельних відносин є найбільш назрілими та актуальними.

Топ-п'ять найбільш очікуваних реформ є такими:

- спрощення процедури оформлення та концентрація всіх етапів процесу в одному місці (14,1%)
- прискорення термінів оформлення документів (10,4%)
- переведення процедур в електронний вигляд (9,6%)
- наповнення та виправлення помилок в земельному кадастрі (7,1%)
- створення єдиної бази/об'єднання реєстрів (5,8%)

Цікаво, що серед опитаних жителів сільської місцевості найбільш популярною пропозицією (понад 11,4% опитаних ) було визначено широке інформування населення про можливості, послуги та процедури в земельній сфері. Це свідчить про необхідність проведення широкої просвітницької кампанії для цієї категорії громадян.

Наступна публікація