Двом посадовцям винесли запобіжні заходи через трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі

Двом посадовцям винесли запобіжні заходи через трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі

Фото: УНІАН

Родичі загиблих вважають, що на лаві підсудних опинились не ті люди.

У Львові Галицький районний суд обрав запобіжні заходи двом посадовцям Грибовицького сміттєзвалища - два місяці під вартою, або застава у 110 тисяч гривень, повідомляє ТСН.16:45.

Директорові підприємства, його заступнику та керівнику полігона інкримінують - службову недбалість, яка призвела до загибелі чотирьох людей.

Попередньо слідство з'ясувало, що звалище експлуатували без затвердженого проекту. Підозрювані посадовці порушували екологічні норми, зокрема не пересипали сміття ізоляційним матеріалів та погано ущільнювали насипи.

"Не перешаровується, не ущільняється, не дотримується кутів ухилу, не забезпечується інженерна стійкість цього полігону. При дотриманні нормативних вимог про забезпечення ущільнення, про забезпечення дотримання 18 градусів зсув би фізично не міг би відбутися", - стверджують прокурори.

Перший підозрюваний - керівник комунального підприємства "Збиранка" Богдан Горбаль. Йому 72 роки і останніх 25 він очолював це підприємство. Чоловік своєї вини не визнає, каже загрозливої ситуації на полігоні не було, а винними у обвалі вважає самих рятувальників, які гасили пожежу і вилили надто багато води і тим спричинили обвал.

У Львові обрали запобіжні заходи двом посадовцям Грибовицького сміттєзвалища

У Львові обрали запобіжні заходи двом посадовцям Грибовицького сміттєзвалища

Ще один підозрюваний - заступник керівника цього комунального підприємства Борис Плошенко. Він теж своєї вини не визнає, у суду просив не брати його під варту, бо має на утриманні хвору матір. На суді були присутні родичі загиблих рятувальників, вони кажуть, що підозрювані - це лише цапи-відбувайли. Винних, на їхню думку, треба шукати у Львівській адміністрації та управлінні надзвичайних ситуацій.

Третій підозрюваній – директор самого полігону відходів - після оголошення йому про підозру раптово пішов на лікарняний. З ним слідчі дії будуть проводити, коли лікарі дадуть дозвіл на спілкування з пацієнтом.

Нагадаємо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Згодом з'явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників та один комунальник. Троє надзвичайників загинули, водночас зниклого еколога не знайшли. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

Пізніше стало відомо, що на Грибовицькому сміттєзвалищі утворилася тріщина завдовжки близько 80 м і завширшки до 2,5 м в окремих місцях. Вершина сміттєвої гори просіла з часу першого зсуву на 2,5 м.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

сміттєзвалище

Повʼязані теми:

Наступна публікація