Екс-командир підрозділу "Беркут" пояснив, чому не зупинив силовиків під час побиття людей на Майдані

Екс-командир підрозділу "Беркут" пояснив, чому не зупинив силовиків під час побиття людей на Майдані

Фото: УНІАН

Колишній спецпризначенець вибачився перед мітингувальниками.

Обвинувачений у незаконному зберіганні зброї та перевищені службових повноважень екс-працівник харківського спецпідрозділу МВС "Беркут" Віктор Шаповалов зізнався у злочинах на Майдані та дав свідчення проти свого керівництва.

Відповідне відео з засідання Подільського районного суду Києва оприлюднив "5 канал".

"Біля Жовтневого палацу ввечері привозили патрони. А за добу до цих подій, коли ми стояли біля Кабінету Міністрів, приїжджала машина та ж. Це було 17 лютого. Лукаш зібрав особовий склад з форту і туди до цієї машини повів. Прізвища, у кого були "Форти", я повторю. Помпові рушниці видавалися особовому складу: Бондаренко Сергій, Рак, Міщенко, Войтенко, Бєлов, Бацких, Білецький Андрій, Кобець, Мацюра, Павленко, Робко, Шевченко. Особовим складом з "Фортами" командував Лукаш і команди "Форти вперед!", – це все він", - наголосив він, додавши, що Лукаш командував всім батальйоном.

За словами Шаповалова, він особисто не бачив, які саме патрони видавалися, проте у приватних розмовах силовики говорили, що вони були різні, зокрема, зі свинцевою картеччю, про що знав командир Лукаш.

До того ж екс-беркутівець розповів, що видача набоїв зі свинцевою картеччю відбувалася без жодних документів.

"Насипали і все. Я такого факту не знаю. Станом на 18-те число помпові рушниці мали приблизно 12–15 осіб", - зауважив він.

Шаповалов засвідчив, що особисто бачив, як спецпризначенці застосовували проти мітингувальників рушниці, а також спецзасоби – гумові кийки, гранати тощо.

"Особовий склад застосував спецзасоби без прив'язаності до ситуації. На Кріпосному провулку була група мітингувальників, щодо яких співробітниками правоохоронних органів застосовувалася фізична сила. Хто стояв, хто на землі сидів, і співробітники застосовували до них спецзасоби-палки. Людей 5-7 сиділо. Працівників (правоохоронних органів - прим.ред.) біля них було більше, ніж потерпілих. Я був у дворі. До них було метрів 10, більше може. Я міг зупинити їх, але не зробив цього через те, що там за знаками розрізнення перебували інші підрозділи. Вони могли просто не послухати", - пояснив чоловік.

До того ж екс-беркутівець зазначив, що Лукаш погрожував силовикам трибуналом: "Була розмова - "Все робимо, як я скажу, а хто не робить, після приїзду в Харків будемо розбиратися".

Окремо Шаповалов зізнався, що Лукаш особисто роздавав всім харківським беркутівцям "до Дня міліції, Дня "Беркута", ніби на Новий рік" по півтори тисячі гривень, за які ніхто не розписувався у відомостях.

Наостанок екс-спецпризначенець запевнив, що шкодує про те, що приїхав тоді до Києва із Харкова, і вибачився за свої дії.

Нагадаємо, генеральний прокурор Юрій Луценко нещодавно заявив, що учасник Євромайдану допоміг вивести з Києва співробітників "Беркута" з так званої "чорної сотні", які розстрілювали учасників революції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація