Експерти попереджають, що небезпечно ростити з дитини вундеркінда

Експерти попереджають, що небезпечно ростити з дитини вундеркінда

В Україні зростає покоління вундеркіндів

Алфавіт із пелюшок, читання - у півтора року, та географія - у два. Сучасні батьки поспішають навчити дитину цифр і знаків якомога швидше і бажано раніше за сусідів. Можливості дитячого розуму безмежні. Як наслідок, у країні зростає покоління вундеркіндів.

Дворічна Злата встановлює рекорд. Називає прапори всіх країн світу географія - не єдине, чого вчать Злату батьки. Кожнісінький сантиметр стін у квартирі заклеєний цінною інформацією. Літери англійські й українські, склади і двозначні цифри, посібники за алфавітом. Якщо картинки, то обо'язково знамениті полотна

"У рік і 11 місяців вона почала читати, у рік і вісім – знала алфавіт", - розповідає мама дівчинки.

8-річний Костя починав так само і зараз навчається у четвертому класі. У 5 Костя перестрибнув через два класи. Тепер він вирізняється серед однокласників лише віком та зачіскою.

На запитання, як він почувається в четвертому класі, Костя ховає очі.

"В нього часто захворювання простудні – нежить, кашель, температура. Можливо, через те, що менше часу проводить на свіжому повітрі, менше спить, дійсно навантаження шкільне. Це фізично важко, це психологічно важко. Вчитися із старшими дітьми – це дискредитує", - каже вчителька хлопчика.

Психологічна різниця між восьмирічним і десятирічними – ще не така помітна. Але що старшими стають однокласники, то важче з ними вундеркінду. Критичний період – підлітки. Між віком дванадцять і чотирнадцять уже прірва.

"Діти закохуються, а ці діти ще не розуміють, що це. І починається цькування. Мені доводилося бачити таке, коли класи ненавиділи таких дітей. Не тому, що розумніші, а тому що не відповідали віку соціуму", - каже вчителька.

Через цю причину Ганна забрала зі школи і сина-вундеркінда - з одинадцяти він учився вдома.

Альтернатива стрибкам через класи для обдарованої дитини - екстернат. Сюди приходять виключно здавати екзамени та на консультації перед ними. Навчаються учні вдома.

Засновниця школи Тетяна Зима пояснює елементарні приклади двом першокласникам. Більшість її учнів програму не випереджають , а наздоганяють, бо займаються музикою, чи спортом. І вчителька з цього тішиться.

"Амосов свого часу сказав, що "ранній розвиток спалює за собою мости". Не треба радіти з того, що дитина знає букви. Дитина повинна знати образи, а вже потім переходити на знакову систему", - каже викладач.

"Діти в першому класі - половина вміє читати, а інша не вміє читати. І вчителю треба звести все це до якогось спільного знаменника. І у дитини, яка вміє читати і рахувати, коли всіх учать це робити, в неї може пропасти інтерес до навчання, як до такого", - каже експерт.

Димпломованому вундеркінду Златі до школи ще мінімум три роки. Мама до неї вже готова. Злата - ще ні.

В Україні зростає покоління вундеркіндів

В Україні зростає покоління вундеркіндів

Повʼязані теми:

Наступна публікація