Експерти страхають крахом гривні та зривом безвізового режиму через неправильне е-декларування

Експерти страхають крахом гривні та зривом безвізового режиму через неправильне е-декларування

Фото: gostomel-rada.gov.ua

Офіційні особи такі наслідки категорично заперечують.

В Україні у тестовому режимі запрацювала система електронного декларування. Факт новації відійшов на другий план через скандал, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Про старт проекту відзвітувала керівник Нацагенства із запобігання корупції Наталія Корчак. Однак з'ясувалося, що портал не отримав сертифіката надійності від Державного агенства спеціального зв'язку. А отже, розміщені в ньому дані про майно не будуть доказом у суді. Хоча Корчак твердить, що це не так і суд сам вирішуватиме, що брати до уваги, а що ні.

Розгорівся скандал щодо системи електронного декларування доходів чиновників

Розгорівся скандал щодо системи електронного декларування доходів чиновників

Підтримує думку глави НАЗК і заступник голови столичного адмінсуду. "Відсутність сертифікату не є підставою для того, щоб вважати, що декларація не є доказом у суді. Якщо буде потрібно, в суді може бути призначена експертиза. НАЗК запустила цю програму без сертифікату – це тільки їхня відповідальність, вони її взяли на себе. Тому всі хто ці декларацію здають, з 15 серпня несуть повну відповідальність, незалежно від того, є сертифікат чи немає сертифікату", - каже Євген Аблов.

Але такий оптимізм поділяють далеко не всі. Керівник групи підтримки України в Єврокомісії Петер Ваґнер пише, що якраз сертифікат безпеки і є ключовим. Transparency International відкрито заявляє, що за зрив електронного декларування керівники НАЗК та Держспецзв'язку мають піти у відставку. А голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що за помилкові рішення чиновників заплатять прості громадяни. "Якщо цього не зроблять, ми не отримаємо не лише безвізовий режим. Ми не отримаємо приблизно 4 мільярди доларів в український бюджет і золотовалютні запаси від МВФ, держгарантій США і гарантій ЄС. Це означає, що гривня восени піде в піке. Тобто політична еліта вибирає свідомо захищати свої незаконні статки, не показуючи їх нам, коштом збідніння українського населення і відмови від безвізового режиму", - каже він.

Терміново розібратися в ситуації заликав прем'єр Володимир Гройсман та віце-прем'єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. Державне агентство спецзв'язку, яке і не видало сертифікат, уникає коментарів. У себе на сторінці відомство виклало десяток претензій до розробника програми. У фірмі кажуть, що ці недоліки надумані і є нічим іншим, як затягуванням часу. "В тому, що система функціонує, що вона безпечна – сумнівів немає. Зараз іде бюрократична тяганина, процедури тягне Держспецзв'язок", - заявив керівник компанії з розробки програмного забезпечення Юрій Новиков.

Система й справді працює: вже шестеро чиновників устигли задекларувати свої статки. Тепер ці дані доступні усім. За брехню в декларації у понад 350 тисяч гривень передбачено два роки за ґратами. Але чи вдасться таким чином запроторити на зону можновладців-брехунів – питання відкрите. Так само, як і безвізовий режим, і фінансова допомога Заходу.

Кореспондент ТСН Дмитро Фурдак

Повʼязані теми:

Наступна публікація