Електронні торги забезпечили українських військових дешевим "ресторанним" меню

Електронні торги забезпечили українських військових дешевим "ресторанним" меню

Українським військовим обіцяють нові підходи до харчування / Фото: Міністерство оборони України

Їжа покращилася, а її вартість зменшилися – все тільки за рахунок чесної конкуренції при тендері на харчування.

Пілотний проект змін у харчуванні української армії заощадить близько третини коштів держави. І водночас значно розширить асортимент їжі для солдат, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Досягти цього вдалося завдяки відкритому електронному тендеру. На ньому перемогла міжнародна компанія зі світовим ім'ям.

Замість перловки та консервів за 67 грн на бійця, вона запропонувала витрачати на харчування 44 грн на день. І за ці гроші забезпечила військовим "шведський стіл" з борщем, салатами, кисломолочними продуктами, свіжими фруктами – загалом меню з понад 250 позицій.

До експерименту залучено лише три тисячі військових. Якщо проект буде вдалим, його поширять на інші військові частини.

Щоправда, вже зараз ініціатори електронних торгів скаржаться на шалений спротив системи. Старі працівники Міноборони вставляють ентузіастам палки в колеса, аби система закупівель не змінювалися. І гроші на солдатську їжу розподілялися між роками незмінними переможцями тендерів.

Конкретних прізвищ лобістів поки що не називають. Однак озвучують суму, котра стоїть на кону – 3 млрд бюджетних гривень на рік.

Як уже повідомлялося, з минулого року в українській армії впроваджують нові стандарти харчування бійців. У січні 2016 р. міністр оборони Степан Полторак наголосив, що не всім постачальникам подобаються зміни, дехто з них "лобіює свої інтереси через народних депутатів та заангажовані ЗМІ". Однак попри це керівник Міноборони пообіцяв годувати армію за новими стандартами.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Сьогодні харчування одного військового обходиться у 67 гривні

Сьогодні харчування одного військового обходиться у 67 гривні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація