Емоційне блокування доріг аграріями: погрози "заморозити" всю Україну та спалений трактор

Емоційне блокування доріг аграріями: погрози "заморозити" всю Україну та спалений трактор

Емоційне блокування доріг аграріями: погрози "заморозити" всю Україну та спалений трактор

Аграрії дали президентові строк до 10 січня

Фермери називають зміни до податкового законодавства не інакше, як "забрати у бідних і віддати багатим".

У понеділок, 28 грудня, ціла низка магістральних автотрас України була перекрита щонайменше на півдня, йдеться у сюжеті ТСН.19:30. Рух заблокували фермери на знак протесту проти змін до податкового законодавства.

Траса Київ-Чернігів була заповнена бурхливими емоціями з обох сторін - учасників протесту та подорожніх, які не могли проїхати. Приблизно посередині маршруту трасу перекрили селяни, а, точніше, сільгоспвиробники. Велика група людей безперервно рухалася пішохідним переходом, тим самим блокуючи рух. На раптово засніженій дорозі машини розбивалися навіть не доїжджаючи до акції протесту, а безпосередньо на місці стояли у кілометрових чергах.

Мотив фермерів зрозумілий – вони проти, щоб у них забирали заробіток через збільшення податків. Таким чином, вони оцінюють зміни до податкового кодексу, які парламент ухвалив минулого тижня.

"ПДВ замість автоматичного відшкодування розділили на дві групи: великим і своїм буде відшкодування, малим і всім іншим - не буде відшкодування… Йде до того, щоб забрати у бідних і віддати багатим. От на сьогоднішній день ми вийшли проти цього", - розповів учасник акції Сергій Гайдай.

Аграрії протестують проти податкових змін і масово перекривають дороги по всій Україні

Аграрії протестують проти податкових змін і масово перекривають дороги по всій Україні

"Ми були на фіксованому сільськогосподарському податку – ми платили з одного гектара землі. І це було прозоро. Це була найкраща схема з усіх часів", - додав інший фермер Валерій Колоша.

Фермерів справді позбавляють спеціального, простіше кажучи, пільгового режиму оподаткування. Хоча уряд і парламент знайшли компроміс і дали селянам перехідний період на рік. До 1 січня 2017 року вони віддаватимуть 75% податкових платежів до держбюджету, а чверть залишатимуть собі. Згодом платитимуть нарівні з рештою бізнесу. Це одна із суворих домовленостей з іноземними кредиторами України. Втім, навіть такий компроміс протестувальників не влаштовує.

"Ми хочемо, щоб президент наклав вето на цей закон. Або залишили старий закон, або прийняли ті зміни, які дадуть можливість працювати і виживати", - наголосив Сергій Гайдай.

Ті самі вимоги лунали й від херсонських селян, які теж заблокували там трасу. "Якщо до 10 січня президент не втримає ситуацію під контролем, то ми вийдемо з повним блокуванням доріг. Ми будемо цілодобово ходити", - пообіцяв фермер Ігор Брагинець.

Тим часом на Чернігівщині вдалися й до видовищ - спалили трактор. "Ремонтувати немає сенсу. Виїжджати у поле сенсу немає по таким законам, які вони понапридумували", - скаржиться учасник акції.

Тож поки селяни палять техніку, у президента залишається півтора тижня на підпис або ветування податкових змін загалом.

Нагадаємо, що це вже не перший протест аграріїв. Раніше вони намагалися привернути увагу до своїх проблем, принісши під Раду тушу свині у труні.

Кореспондент ТСН Сергій Швець

Повʼязані теми:

Наступна публікація