Енергоекономія в дії. Українці розповіли, як заощаджують на теплі

Енергоекономія в дії. Українці розповіли, як заощаджують на теплі

Фото: УНІАН

Найпопулярнішим способом утеплення житло серед українців стала заміна вікон

Українці розпочали активно утеплювати свої помешкання. Більшість громадян проводять у своїх житлах роботи із підвищення енергоефективності. Про це свідчать дані онлайн моніторингу сприйняття прогресу реформ, який провела компанія TNS спільно із Національної радою реформ.

Згідно із результатами моніторингу, найбільше українців вдалися до заміни вікон – 81%, ще 57% громадян утеплили стіни. Встановили лічильники газу та тепла 46% та 19% відповідно. Ще 34% громадян замінили старі батареї.

В результаті проведених енергоефективних заходів, середній показник економії енергоносіїв у відсотках, становить 21%.

Фото: TNS

При цьому, 2/3 респондентів, які ще не утеплили житло, висловили бажання провести енергоефективні заходи в майбутньому. Так, кожен п'ятий опитаний зазначив, що проведе роботи із підвищення енергоефективності в разі безкоштовного проведення таких робіт, ще 30% наголосили, що також підвищили б рівень економії енергоресурсів, якби держава надала фінансову допомогу, 10% наголосили, що в будь-якому  випадку проведуть термомодернізацію житла. І лише 14% опитаних нічого не планують робити для підвищення ефективності використання енергоносіїв.

Фото: TNS

Нагадаємо, в Україні знову почали видавати "теплі" кредити. Українці можуть оформити їх, щоб захистити домівки від втрат тепла та для економії енергії. На компенсацію цього року за "теплими" кредитами уряд виділив близько 900 млн. грн.

Так, державною програмою передбачено відшкодування у таких розмірах:

– 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) – механізм заміни газових котлів для населення.

– 30% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) – для фізичних осіб для впровадження енергоефективних заходів.

– 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн у розрахунку на одну квартиру) – для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

– 70% суми кредиту – отримувачам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Повʼязані теми:

Наступна публікація