Фахівці пояснили, на яких українських курортах може повторитися "ізмаїльське отруєння"

Фахівці пояснили, на яких українських курортах може повторитися "ізмаїльське отруєння"

Фото: УНІАН

У зоні ризику всі міста з водогоном віком понад 50 років.

До 600 зросла кількість отруєних в Ізмаїлі. Уже відомо, що інфекція потрапила у водогони з вигрібних ям у приватному секторі – через діряві труби отруйні стоки перемішалися з питною водою, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Фахівці застерігають, що подібний спалах може статись у будь-якому місті України, надто ж у курортних регіонах. Ступінь зношеності водогонів там подекуди сягає 80%

Курортна Одеса лише за 240 кілометрів від Ізмаїла. Проби морської води тут беруть щотижня. На водогоні 80 контрольних точок. Проте навіть за таких умов гарантувати безпеку води в кранах – неможливо. Рекомендують кип'ятити навіть ту воду, яка продається у пляшках. "Водні спалахи найшвидші. По Ізмаїлу ви це зрозуміли. Вона найбільш швидко розвиваються і найбільш масові", - каже головний фахівець відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродпотребслужби Ольга Балановська. "Одесити, враховуючи специфіку нашого чудового міста, мають пити воду лише кип'ячену. Старше покоління пам'ятає, коли була холера в 1970-х роках. Жодні водоочисники не дають ступеню очистки бактеріального забруднення", - твердить головний лікар Одеської інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова.

Епідеміологи посилено перевіряють південні курорти України

Епідеміологи посилено перевіряють південні курорти України

Мелітополь – головний транзитний пункт для тих, хто прямує в Генічеськ чи на Арабатську стрілку. Місцеві присягаються, що вода у кранах тут з артезіанських свердловин. Потрапляння стічних вод до центрального водогону неможливе. "Розведені, вони поряд не лежать. У нас іде труба сюди п'ять кілометрів із міста – тільки каналізація. Водопровідної труби поряд немає", - каже начальник Мелітопольської системи очисних споруд та каналізації Наталія Старостенко. Каналізаційні стоки ретельно очищують та скидають у водойму. Вище по течії спокійно відпочивають люди, але робити це будь-де фахівці не радять.

Одразу після повідомлень з Ізмаїла епідеміологи кинулись посилено перевіряти усі місцеві водойми. У річці, яка зветься Молочна, одразу у чотирьох пробах виявили холерний вібріон. "Коли температура підіймається вище 30 градусів, усі ці хвороботворні бактерії розмножуються з колосальною швидкістю", - пояснює доктор біологічних наук Валерій Лисенко. Вздовж берегів Молочної – приватний сектор з вигрібними ямами, будинки якого регулярно підтоплює. А по дорозі на Крим ливнівки "закатали" у асфальт – тому у випадку потужних злив вода заливатиме місто з усіма можливими наслідками. "Там, де водопровідним мережам за п'ять десятків років, очікувати можна всього, що хочеш", - застеріг завідувач відділення санітарно-гігієнічних досліджень Юрій Бушма.

У Скадовську, до якого потрапляєш з Мелітополя, за воду у морі спокійні. Хоча що таке масові отруєння тут знають. У 1980-х перервали сезон через спалах холери. Тепер насторожено дивляться на кафе та ресторани. "Ми їх не перевіряємо вже три роки. Постановою Кабміну призупинена наглядова функція санепідслужби. Це було три роки тому. А зараз санслужби вже фактично немає", - зізнається Бушма.

Підхопити харчове отруєння можна не лише через антисанітарію на харчоблоці, а й від персоналу. За інформацією СЕС, 15% тих, хто мав працювати у таборах та санаторіях Скадовська, були носіями кишкових інфекцій. До роботи не допустили майже 300 осіб. І це – у легальних закладах. Якщо курортники хочуть зекономити – шанси потрапити на лікарняне ліжко в них зростають у рази.

Як повідомлялося, 18 червня Ізмаїл на Одещині перейшов на карантин внаслідок спалаху кишкової інфекції - масового отруєння місцевих жителів. 20 червня надзвичайний стан у місті подовжили на тиждень. В аптеках і крамницях різко подорожчали медикаменти та вода. Загальна кількість постраждалих від епідемії станом на 22 червня перевалила за півтисячі.

Офіційною причиною отруєння людей визнано потрапляння нечистот із вбиралень приватного сектора у міський водогін. Це могло статися внаслідок зливи, яка затопила район насосної станції та очисних споруд. Після подій в Ізмаїлі уряд вирішив проінспектувати системи каналізації та водогони по всій Україні. Відповідне доручення дав прем'єр-міністр. Він хоче, щоби повторення ізмаїльських подій стало неможливим.

Кореспондент ТСН Яків Носков

Повʼязані теми:

Наступна публікація