Філарет прокоментував хресний хід УПЦ МП: Росії не вдалось досягти успіху

Філарет прокоментував хресний хід УПЦ МП: Росії не вдалось досягти успіху

Філарет прокоментував хресний хід УПЦ МП: Росії не вдалось досягти успіху

Предстоятель УПЦ КП привітав масштабний захід Московського патріархату.

Річницю хрещення Русі відзначають сьогодні, 28 червня, віряни Української православної церкви Київського патріархату. Предстоятель церкви Філарет очолив хід до пам'ятника князю Володимиру, де помолилися за мир в Україні разом з представниками Московського патріархату, представниками інших конфесій та першими особами держави включно з президентом Петром Порошенком.

Відповідаючи на запитання ТСН, Філарет зазначив, що хресний хід УПЦ МП напередодні показав сильні сторони нашої країни і не дав розгулятись провокаторам.

"Вітаємо ми цей хресний хід? Вітаємо. А що ми не вітаємо? Не вітаємо використання Росією цього церковного заходу у політичних намірах. Але успіху вони не досягли. Які в них були наміри? Наміри були зробити провокацію хресного ходу та показати – дивіться люди, що робиться в Україні! Україна не може навести в себе порядку. Тому треба її підпорядкувати. Але держава показала, що може підтримувати порядок і мирно пройшла ця хресна хода", - зазначив Філарет.

Предстоятель УПЦ КП також зазначив, що могли б об'єднатись з ходом напередодні, але не на тих умовах, які висував Московський патріархат.

"Об'єднати ходи – переговори були, але вони не хочуть. Хочуть лише, якщо підпорядкувати нас собі. Але ми на такі умови не підемо. Ми об'єднаємось лише у єдиній українській церкві", - каже патріарх Київський і всієї Руси-України.

Філарет також висловив впевненість, що українська церква має бути єдиною і вона з часом буде єдиною. І саме у розколі церкви патріарх бачить корінь всіх бід в країні.

"Сьогодні молимось за мир, незалежну державу та незалежну церкву. Ця незалежна церква буде основою нашої держави. Якби була у нас одна православна церква, війни на Сході не було б, і Крим від нас не відібрали б. Але через те, що церква розділена, ми маємо такі події", - заявив предстоятель УПЦ КП.

Як повідомлялося раніше, всеукраїнський хресний хід УПЦ МП стартував на сході України від 3 липня зі Свято-Успенської Святогірської лаври, а на заході України – 9 липня через Свято-Успенської Почаївської лаври.

Також відомо, що Харківська єпархія Української православної церкви Московського патріархату проводила "хресний хід за мир" у Харкові. Як інформували місцеві видання, у місті частково був обмежений рух транспорту. У соцмережах з'явилися фото із ходи, на яких видно, що, окрім церковних символів, учасники несуть георгіївські стрічки та значки із зображенням Миколи II.

В очікувані провокацій: як у Києві пройшла колона хресного ходу

В очікувані провокацій: як у Києві пройшла колона хресного ходу

Повʼязані теми:

Наступна публікація