Фінська дизайнерка поцупила картину української художниці Приймаченко

Фінська дизайнерка поцупила картину української художниці Приймаченко

Картину української художниці використовували всі, кому не ліньки

Картина славетної українки опинилася на ковдрах, постільній білизні, горнятках та навіть на фюзеляжі літака.

У Фінляндії вибухнув мистецький скандал з українською складовою, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Цього тижня випадково виявилося, що принт, який уже шостий рік використовує одна з найбільших дизайнерських компаній, є практично повною копією малюнка української художниці Марії Приймаченко.

Генеральний директор національного музею прикладного мистецтва Адріана Вялець порівняла картину українки, яка називається "Крыса в пути", з малюнком, на якому стоїть авторський значок фінської компанії, та не знайшла значних відмінностей.

"Композиція не змінювалася. Навіть нахил дерев", - зазначила Вялець.

Картину Приймаченко у Києві побачив громадянин Фінляндії. Із репродукцією він приїхав додому, впевнився, що малюнки місцевої дизайнерської компанії схожі на неї, як дві краплі води, та подзвонив журналістам.

Щоб дізнатися, де і як використовували картину Приймаченко, музей прикладного мистецтва, де зберігається оригінал, збирається написати у Фінляндію лист.

Тим часом ТСН перевірила це в інтернеті. Виявилося, що з 2008 року у Фінляндії, Америці та країнах Азії торгують постільною білизною, посудом, ковдрами та навіть дитячими слинявчиками з малюнками із назвою "Мешканці лісу", які дуже схожі на картини Марії Приймаченко.

А одна з авіакомпаній навіть розмістила ліс на фюзеляжі літака. Щоправда, після скандалу пообіцяла зафарбувати малюнок.

Дизайнерка Крістіна Ісола, авторству якої належить серія "Мешканці лісу", зранку у четвер, 30 травня, визнала плагіат через прес-реліз:

"Я не замислювалася про авторські права, про те, що привласнюю чиюсь творчу роботу. Вона здавалася такою близькою, що цим лісовим дивом мені захотілося поділитись з усіма. Я розумію, що вчинила неправильно. Мені соромно".

Але ці зізнання юридичної сили не мають. "Авторські права належать родині Марії, її спадкоємцям, онукам, це Іван і Петро, але право на публікацію належить музею", - зауважила директор музею.

Зокрема, Іван телефоном розповів, що родина лише вчора дізналася про фінський скандал, але ще не вирішила, що робити. Обіцяє прокоментувати ситуацію, однак наразі на зв'язок не виходить.

Едуард Димшиц та знавець творчості Марії Приймаченко каже, що її картини крадуть часто. Але настільки масштабна крадіжка трапилася вперше. І якщо в Україні із крадіями, як правило, підписували мирову, тут родичі мають діяти рішучіше.

"Вони можуть запросто подати до міжнародного суду", - зауважив Димшиц.

Юристи кажуть, що у разі, якщо родичі таки підуть до суду, сума їхньої матеріальної претензії цілком може стати рекордною для України.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська.

У Фінляндії вибухнув скандал з українською складовою

У Фінляндії вибухнув скандал з українською складовою

Повʼязані теми:

Наступна публікація