"Газпром" визнав поразку: транзит газу проходитиме через Україну

"Газпром" визнав поразку: транзит газу проходитиме через Україну

У Росії немає іншого способу, крім транзиту газу через Україну / Фото: УНІАН

У "Газпромі" заявили, що збираються продовжити транзит газу через Україну.

У Росії немає іншого способу, крім транзиту газу через Україну, тому "Газпром" збирається залишити мінімальний обсяг для поставок.

Про це повідомив заступник голови правління "Газпром" Валерій Голубєв на прес-конференції міжнародного форуму "Газ Росії‒2015".

"Що значить обходити Україну? Ми порахували мінімальний обсяг необхідний для транзиту через Україну, є країни, в які з географічних причин немає іншого способу доставки газу, крім як через Україну. Якщо ми перекриємо транзит через Україну, газотранспортна система України виявиться непрацездатною", - заявив Голубєв.

У "Газпромі" також передумали "знищувати" енергетику і економіку України, про що повідомлялося раніше.

"Такого завдання — знищити енергетику і економіку України — перед нами немає. Ми намагаємося вибудувати нормальні добросусідські відносини", — додав він.

Також Валерій Голубєв зазначив, що обсяг транзиту газу через Україну після 2019 року "буде залежати тільки від споживачів".

Як повідомлялося раніше, газова "війна" між Росією і Україною триває. Україна вимагає від Росії майже 26 мільярдів доларів, в той час як Москва від Києва – 29 мільярдів, обидва позови стосуються поставок газу.

Нагадаємо, в Росії почали будувати 970-кілометровий газопровід "Ухта-Торжок-2", який є частиною багатостраждального "Північного потоку-2" – трубопроводу з РФ по дну Каспійського моря до Німеччини. Саме завдяки цій трубі Росія хотіла постачати газ в Європу в обхід України. В той час, десять країн Євросоюзу виступили проти будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Також, раніше Росія починала будівництво газопроводу "Південний потік", який би здійснював транзит газу в обхід України, на будівництво було виділено близько 4 мільярдів євро. Після бурхливої реакції ЄС, президент РФ вирішив припинити будівництво. Тим часом, в Туреччині був підписаний новий документ - про початок будівництва газопроводу з Росії до Туреччини з можливістю подальшої поставки російського газу в країни Європи. Після збиття Туреччиною російського Су-24, РФ припинила будівництво "Турецького потоку", оскільки він підпадав під закон про заходи проти Туреччини.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація