Генпрокуратура заявила про розкриття обставин штурму Майдану

Генпрокуратура заявила про розкриття обставин штурму Майдану

Штурм Майдану в ніч на 19 лютого 2014 року відбувався під виглядом АТО.

В організації штурму підозрюється колишня верхівка силовиків на чолі з Януковичем.

У Генеральній прокуратурі заявили, що розкрили обставини штурму Майдану під виглядом антитерористичної операції в центрі Києва в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року.

Про це йдеться в повідомленні Управління спеціальних розслідувань ГПУ

Слідство встановило, що план силового розгону учасників мітингу передбачав повну зачистку від мітингувальників Майдану Незалежності, прилеглих вулиць і проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок України.

Залучені "тітушки" після витіснення протестувальників до Михайлівської площі повинні були розсіювати їх і розганяти.

"За таких обставин організатори чітко усвідомлювали, що зазначені наміри призведуть до великої кількості постраждалих і жертв, але свідомо йшли на це. Навмисне і грубо порушуючи вимоги Закону України "Про боротьбу з тероризмом", кожен з керівників органів внутрішніх справ і СБУ почав організовувати підлеглі йому органи, а також "тітушок" для досягнення злочинної мети, формально створюючи видимість організації та проведення АТО", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ відзначають, що для проведення штурму Майдану припинив роботу київський метрополітен, були заблоковані трансляції деяких телевізійних каналів, а також відключений центр столиці від електромережі.

В результаті штурму з боку силовиків із залученням спецзасобів та вогнепальної зброї було вбито 10 осіб, поранення отримали 64 людини.

Пожежа, що виникла в результаті проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок, забрала життя двох чоловік і нанесла значні матеріальні збитки. "Тітушки" вбили одну людину і заподіяли тілесні ушкодження ще 8.

Постраждали в цій операції і правоохоронці. Серед них загинуло 5 осіб, а 10 отримали тілесні ушкодження.

"Незважаючи на знищення з метою приховання злочинних дій документів, відеоматеріалів, інших відомостей, які стосувалися спецоперації з розгону мітингувальників, слідчим вдалося реконструювати хронологію подій і зібрати достатні докази для підозри колишніх високопоставлених чиновників в організації і здійсненні силового розгону мітингувальників за вищеописаних обставин", - повідомляють у ГПУ.

В організації штурму Майдану підозрюються колишні президент України Віктор Янукович, керівники МВС України Віталій Захарченко та Віктор Ратушняк, керівники СБУ Олександр Якименко та Володимир Тоцький, а також керівники МВС і СБУ в Києві та Київській області.

Слідство щодо колишнього начальника головного управління СБУ завершено, він перебуває під вартою і знайомиться з матеріалами розслідування. Інші підозрювані оголошені в розшук.

Притягнуті до кримінальної відповідальності "титушки" і їх організатори. Зокрема, повідомлено про підозру 12 особам. Триває судовий розгляд відносно 4 осіб, 8 оголошені в розшук.

Нічний спецвипуск ТСН за 19 лютого 2013 року

Нічний спецвипуск ТСН за 19 лютого 2013 року

Повʼязані теми:

Наступна публікація