Геращенко розповіла про результати першого дня переговорів тристоронніх груп у Мінську

Геращенко розповіла про результати першого дня переговорів тристоронніх груп у Мінську

Російська сторона відкинула ініціативу обговорення обміну українських політв’язнів на засуджених в Україні росіян.

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко розповіла про те, як минув перший день переговорів тристоронніх контактних груп із врегулювання ситуації в Україні в Мінську.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"На жаль, російська сторона і омбудcвумен РФ Т. Москалькова відкинули ініціативу зустрітися в Мінську і обговорити ініціативу України передачі РФ 36 її громадян в обмін на політв‘язнів Кремля. Росії її громадяни просто не потрібні... Ми ж все одно не складаємо руки! Я офіційно поінформувала представників РФ і ОБСЄ, що 22 росіянина, засуджених за підготовки терактів, диверсії, шпигунство, участь в незаконних озброєних формуваннях і військових діях, написали звернення до президента Путіна з проханням перемістити їх в РФ , в обмін на українців в російських тюрмах", - заявила Геращенко.

Крім цього, вона зазначила, що відповідні звернення також було направлено дипломатичними каналами до російського МЗС.

Геращенко повідомила, що на переговорах було порушене питання щодо доступу представників ОБСЄ та МКЧХ до ув’язненого в Росії Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів.

Також представники трьох сторін почали узгоджувати списки утримуваних в ОРДЛО українців для обміну.

"Проблема в тому, що ОРДЛО не підтверджують десятки утримуваних, приховують їх. А від України вимагають передати сотні злочинців, серед них і засуджених росіян. Завтра робота буде продовжена. Ми робимо все можливе, аби наблизити наступний етап звільнення заручників", - підкреслила Геращенко.

Мінськ . Дводенний раунд переговорів робочих груп. 1. На жаль, російська сторона і омбудвумен РФ Т. Москалькова ...

Опубліковано Iryna Gerashchenko Вівторок, 21 серпня 2018 р.

У гуманітарній підгрупі ТКГ було обговорено і майбутній візит координатора ОБСЄ в цій підгрупі Тоні Фріша до в’язниць в ОРДЛО, зокрема українська сторона вимагає відвідин незалежних експертів журналіста Станіслава Асєєва. У безпековій підгрупі йшлося про фіксування ОБСЄ новітньої російської техніки, а у політичній – про контроль над українсько-російським кордоном та скасування і розпуск всіх "міністерств" та "парламентів" на окупованих територіях Донбасу.

Нагадаємо, вибори "глав" і "депутатів" на території окупованих районів Донецької та Луганської областей будуть перенесені з осені на невизначений термін через "відсутність прямої необхідності в переобранні депутатів і керівників республік", ризики для "мінських переговорів", перспективи нових санкцій та відсутність фінансування та прямих вказівок з Москви.

Повʼязані теми:

Наступна публікація