Глава поліції Вільнюса йде зі своєї посади для реформування українських правоохоронних органів

Глава поліції Вільнюса йде зі своєї посади для реформування українських правоохоронних органів

Голова поліції Вільнюса очолить в Україні консультативну місію ЄС з реформування правоохоронних органів / Фото: Facebook/Police Kyiv. Road Patrol. UA

Його призначать очільником консультативної місії ЄС.

Начальник Головного комісаріату поліції Вільнюського округу Кястутіс Ланчінскас йде зі своєї посади і очолить в Україні консультативну місію ЄС з реформування правоохоронних органів.

Він планує виїхати з Литви до України до кінця січня, повідомляє DELFI.

"Я виграв конкурс на заміщення посади керівника місії Європейського Союзу в Україні. Це консультативна місія. Ми будемо надавати допомогу Україні в реформуванні правоохоронних органів: поліції, прикордонних органів та інших", - розповів Ланчінскас.

7 січня Комітет політичної безпеки ЄС, що складається з послів ЄС, ще має затвердити призначення.

Ланчінскас також повідомив, що відбір складався з трьох етапів: на першому кандидати направляли свої резюме, у другий етап пройшли шість кандидатів. Вони були запрошені до Брюсселя на інтерв'ю з приймальною комісією.

"На третьому етапі залишилося два кандидати - я і представник Чехії. Потім відбулася бесіда з верховним представником ЄС із закордонних справ Федерікою Могеріні. Через п'ять днів після цієї розмови я отримав повідомлення, що вибір впав на мене", - сказав він.

На запитання, чи написав він вже заяву про звільнення з поліції, Ланчінскас сказав: "Поки що ні. Я з нетерпінням чекаю рішення Комітету, тоді напишу. Якщо рішення буде позитивним, то 1 лютого мені вже треба бути в Києві. Контракт терміном на 1 рік. Якщо все піде добре, він може бути продовжений на строк до 3 років".

21 травня Верховна Рада ухвалила закон про створення Національної поліції в Україні. Згідно із законом, національна поліція є центральним органом виконавчої влади, до складу якого входять кримінальна і патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція і поліція особливого призначення. 4 липня перші екіпажі нової патрульної поліції виїхали на вулиці Києва і одразу захопили серця тисяч користувачів соцмереж, які масово робили селфі з копами та писали про свої враження від поліції. Після цього і в інших містах почали набирати майбутніх патрульних, подекуди кандидати навіть вишиковувалися у черги, щоб подати документи. Наприкінці липня у Києві відкрили офіс Головного управління патрульної поліції, який у перспективі має замінити традиційні МРЕО.

4 листопада грузинську реформаторку Хатію Деканоїдзе призначили очільницею Національної поліції України. Водночас зараз триває процес переатестації колишніх працівників міліції, які виявили бажання служити в лавах Нацполіції.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація