ГМО продукти: добро чи зло?

Укрaїнa 5 листопада, 2007, 10:28 379
Додати до обраного
Ще з 1-го листопада всі модифіковані продукти в українських магазинах мали спеціально позначати, але цього і досі немає.

Продукти
УНІАН
В Україні жодних досліджень щодо трансгенних продуктів не ведеться.
Виробники запевняють, що тільки видозмінені рослини зможуть у майбутньому нагодувати все людство. Науковці ж застерігають: модифікований харч може вплинути на здоров’я і самої людини.

Хай там як, але ми з вами вибору досі не маємо. Ще з 1-го листопада всі модифіковані продукти в українських магазинах мали спеціально позначати, але цього досі немає.

Одна з причин - на поверхні, йдеться про те, що чиновники просто не встигли домовитись, яким має бути це маркування. Адже треба чітко вказати що, де і яким шрифтом має бути написано на упаковці.

Інша причина - глибинна. Про це не кажуть вголос, але чимало чиновників в Україні фактично лобіюють інтереси компаній-виробників трансгенної їжі і гальмують запровадження маркування.

В Україні жодних досліджень щодо трансгенних продуктів не ведеться. Ще один факт, який свідчить про справжнє ставлення держави до нашої з вами безпеки. Головне, що кажуть вчені в один голос: ніхто не знає достеменно, як вплине вживання модифікованих харчів на людину через 50 чи 100 років.

Купуючи продукти, українцям усе частіше доводиться задумуватись, а з чого вони, власне, зроблені. Крім харчів із всілякими штучними домішками - консервантами, ароматизаторами, розпушувачами, тепер ми споживаємо ще й продукти, які містять генетично модифіковані компоненти.

Трансгенні харчі ми їмо вже давно і часто навіть не підозрюємо цього. Дослідження, проведені навесні лабораторією Держспоживстандарту виявили, що 42% популярних продуктів містять штучно створені організми, рівень яких перевищує показник 0,9%.

У країнах ЄС такі продукти маркують, щоби покупці знали - у них є трансгени. Дослідження було вибірковим і аж ніяк не повним, але так зване ГМО знайшли навіть у дитячому харчуванні однієї з імпортних марок. Чимало українців ставляться до такої їжі з підозрою і тому вважають, що їх обманюють, коли не попереджають - у продукти додано ген скорпіона або земляної бактерії.

До лабораторії цього відомства ми привезли на перевірку яблука - такі бездоганні, що й на справжні не схожі. Але тут заспокоїли - генетично модифікованих яблук, принаймні в Україні, немає. Натомість є трансгенна картопля, кукурудза і головне - соя, яку додають у безліч харчів.

Водночас маркування і досі під питанням. Бо США вимагають відмовитись від цього заради вступу України до СОТ. А змінити щось у правилах після вступу буде значно важче.

Генетик Григорій Петюх занепокоєний ще й екологічним аспектом - в Україні вже засаджено поля модифікованою картоплю та соєю. А наслідків ніхто передбачити не може.

Від 70 до 90% є генетично модифікована соя, яка вже в Україні вирощується, є у відкритій системі, ніхто не контролює цього. Це означає, що у нас повний хаос і вакханалія з цими продуктами.

Не лише українці вважають за краще вживати традиційні продукти. Берлінські супермаркети відмовились продавати трансгенні харчі. Бо покупці, побачивши на упаковці позначку, що їжа містить генетично модифіковані компоненти, її просто не купували.

Українців же поки що привчають до прогресу насильно, не давши змоги обрати, що їсти.

Мутована їжа для українців

Укрaїнa 5 листопада, 2007, 00:00

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН / ОГ
Побачили помилку - контрол+ентер
Укрaїнa 5 листопада, 2007, 10:28 379
Додати до обраного
Всього коментарів: 0
Вибір редакції