Розпорядником вугілля, нафти і газу України обрали людину, яка перебуває під слідством

Розпорядником вугілля, нафти і газу України обрали людину, яка перебуває під слідством

Фото: УНІАН

Справа порушена за несвоєчасну виплату зарплати, де фігурують шестизначні цифри, які зникли з фонду підприємства.

Розпорядником вугілля, нафти, газу та інших корисних копалин обрали людину, яка перебуває під слідством. Антикорупційні активісти стверджують, що Микола Фащій руйнував усі підприємства, за які брався.

Про це йдеться у сюжеті програми ТСН.19:30.

На засіданні комісії нацагентства з питань держслужби обирають першого заступника голови Державної служби геології та надр України. Конкурсант Микола Фащій розказує про кримінальні провадження проти себе. Їх кілька.

Кримінальні справи, що були порушені проти нього, по 172 статті, за не своєчасну виплату зарплати. Саме цю справу зараз розслідує національна поліція дніпропетровської області. Там фігурують шестизначні цифри, які зникли з фонду заробітної плати підприємства "ПівденУкрГеологія" яким керував Микола Фащій.

"Наразі в Соборному відділенні поліції розслідується кримінальна справа за ознаками ч. 1 ст. 175 щодо невиплати заробітної плати співробітникам одного з підприємств Дніпра. Нараз ми можемо говорити про суму яка перевищує 1 млн гривень", – розповіла речниця Нацполіції у Дніпропетровській області Ганна Старчевська.

Відомий журналіст-розслідувач Денис Казанський упевнений, що кандидатура Фащія  – це змова олігархів. Посада, на яку його призначають – ключова в українській економіці, через його підпис мають проходити всі дозволи на розробку родовищ: нафти, газу і навіть піску та щебеню.

"В цьому випадку, думаю, просто потрібна людина комусь, яка буде кому треба видавати дозволи. Ось з цією метою його і просувають. Підкреслюю, моя думка, що він заніс кому треба валізу грошей і отримав цю посаду", – зазначив журналіст.

Член конкурсної комісії Ігор Калушко згадує відбір. Він голосував проти Фащія, бо хотів на його місце молодих. А надто, усі знали про кримінальні провадження проти кандидата, проте відсіяти його за цим критерієм не мали права. Тепер сподівається, за них це зробить спецперевірка.

Керівник центру протидії корупції Віталій Шабунін згадує, що компанії, якими раніше керував Фащій або збанкрутували, або на межі банкрутства.

"Фінансові показники підприємств, які він очолював м'яко кажучі, не були найкращими", – повідомив Шабунін.

Він фігурував у кримінальному провадженні, яке розслідувала поліція. На підприємстві де останні дев'ятнадцять років працює Фащій зарплатні не бачили більше двох років, але директора вони не звинувачують. Кажуть, що "центр" не дає їм нормально заробляти, а директор хороший.

"Директором він в нас 19 років, як то кажуть, красні командири, як ще? директора тієї закалки, які знають свою роботу, фахівці, і колектив дуже цінить свого директора, завіряю вас!", – кажуть на підприємстві.

І тут же приголомшують новиною, що своїм заступником з економічних питань він призначив власного сина Миколу. Той, як видно із соціальних мереж, запросив іще й свою дружину – фінансиста Ксенію Фащій. Поки робітники підприємства сиділи без грошей вони відпочивали в екзотичних країнах.

Сам Микола Фащій увесь день на зв'язок не виходив. Увечері, за годину до виходу сюжету в ефір він відгукнувся. Пообіцяв зустрітися з нами в понеділок і надати пояснення на всі закиди громадськості і спец-перевірки.

Кореспонденти Дмитро Святненко, Наталія Грищенко та Валентина Мудрик.  

Скандал з українськими надрами: розпорядником корисних копалин обрали людину, яка перебуває під слідством

Скандал з українськими надрами: розпорядником корисних копалин обрали людину, яка перебуває під слідством

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація