Головний військовий прокурор вважає, що батальйон "Прикарпаття" винен в "іловайській трагедії"

Головний військовий прокурор вважає, що батальйон "Прикарпаття" винен в "іловайській трагедії"

Матіос звинувачує батальйон "Прикарпаття" у злочині, який, на його думку, покликав іловайську трагедію. / Фото: zik.ua

Анатолій Матіос звинувачує батальйон у невиконанні наказу.

Батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" скоїв злочин, що став першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом.

Про це на брифінгу у вівторок заявив заступник генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

На думку головного військового прокурора, батальйон з 326 військовослужбовців залишив місце несення служби, оголив фланг і поїхав через всю Україну додому зі штатною зброєю на шкільних автобусах. При цьому бійці тричі не виконали наказу зупинитися від вищого керівництва.

"Сідаємо на гелікоптер - командувач Сухопутних військ, я, мій перший заступник - летимо у Кіровоград, Знам'янку. Посадили в полі вертоліт, ідемо до них. Вони перекрили дорогу - мені соромно це говорити, квантунська армія: дехто п'яний, босі, озброєні до зубів, з бойовим комплектом гранат на поясі, направили РПГ на вертоліт, і старший лейтенант Прочук, якому ми оголосили підозру, віддав команду стріляти", - розповів Анатолій Матіос

За словами Матіоса, командувач Сухопутних військ наказав тоді батальйону "Прикарпаття" прибути до найближчої військової частини, здати зброю, пройти медичне обстеження, помитися,  переодягнутися, отримати квитки на потяг і централізовано відбути додому. Але бійці цього не зробили.

"Можливо, я занадто емоційно говорю. Але органи місцевого самоврядування Івано-Франківської області роблять з них героїв. Я не хочу сказати, що там всі є дезертирами, завжди є поводир і завжди є ті, що йде за поводирем", - зауважив він.

На переконання Матіоса,  при визначенні командира батальйону івано-франківський військовий комісар повинен був "встигнути зрозуміти, що ця людина любить алкоголь" і не може командувати такою кількістю людей.    

Нагадаємо, бійці "Прикарпаття" рвуться в АТО, щоб позбутися клейма зрадників.

Причетний до Іловайської трагедії командувач дав свідчення за закритими дверима

Причетний до Іловайської трагедії командувач дав свідчення за закритими дверима

Повʼязані теми:

Наступна публікація