ГПУ обшукала НАБУ: відомства повідомили про протилежні результати оперативних дій

ГПУ обшукала НАБУ: відомства повідомили про протилежні результати оперативних дій

Генпрокуратура стверджує, що вилучено документи. Бюро спростовує.

Національне антикорупційне бюро України прокоментувало обшук, який провели у них сьогодні, 5 серпня, слідчі ГПУ.

За повідомленням НАБУ, група слідчих на чолі з начальником управління ГПУ з розслідування кримінальних проваджень у сферах державної служби та власності Дмитром Сусом показали ухвалу суду. Підставою, як вже повідомлялося, стало відкрите 22 квітня поточного року провадження щодо незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів одного з кримінальних проваджень.

"Представникам ГПУ було пред'явлено документи, які підтверджують законність дій НАБУ, та роз'яснено, що згідно діючого законодавства НАБУ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, відтак факти, наведені як підстави для обшуку, рівно як і відомості, внесені до ЄРДР в рамках даного провадження, не відповідають дійсності", - зазначається у повідомленні НАБУ.

Станом на 14:00 5 серпня, повідомляє НАБУ, дій, спрямованих на вилучення документів чи обшук в кабінетах співробітників або інших приміщеннях Бюро, з боку працівників ГПУ не вчинялося.

Водночас прес-секретар Генпрокурора України Лариса Сарган у Facebook повідомила, що слідчі вилучили документи.

"Генеральна прокуратура України розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ. З метою відшукання та вилучення документів, які дозволять встановити винних осіб, ГПУ проведено виїмку документів. Проводяться необхідні слідчі дії", - коментує речниця.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник вважає, що провадження безпосередньо пов'язане з тим, що у квітні його відомство ініціювало активне обговорення у публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування. Крім того Ситник наголосив на тому, що стаття, за якою кваліфіковане дане кримінальне провадження, не стосується компетенції підрозділу, очолюваного Дмитром Сусом.

Також НАБУ пояснило, що для забезпечення правопорядку у будівлі було задіяно групу спецназу НАБУ. "Альфи", запевняють, не викликали.

НАБУ прокоментувало візит слідчих ГПУ

НАБУ прокоментувало візит слідчих ГПУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація