Градини як яйце та "Венеція" на Полтавщині: несподівані причини негоди в Україні

Градини як яйце та "Венеція" на Полтавщині: несподівані причини негоди в Україні

Фото: Управління ДСНС у Полтавській області

Наступного тижня дощі із Заходу перемістяться в Центр та на Схід.

Шалений буревій, що зривав дахи, і град завбільшки з куряче яйце понищили цього тижня оселі українців. Град просто бомбардував села на Прикарпатті, Буковині, Закарпатті, Львівщині, Тернопільщині та Полтавщині. Стихія забрала людські життя, потрощила сотні будинків й понищила посіви. Ці регіони ще рахують збитки, але йдеться про мільйони гривень.

Чому ж раптом стався такий апокаліпсис, ідеться в сюжеті Наталії Ярмоли в програмі ТСН.Тиждень.

Підкидати "сюрпризи" погода почала, неначе за розкладом, – із понеділка. Щодень – щось новеньке: зливи, грози, блискавки, град, спека.

Усе почалося на Прикарпатті. Мальовничий пейзаж прикарпатського села псують викорчувані дерева, побиті шибки й продірявлені дахи. І перша смерть від буревію. Вітер зі швидкістю 30 метрів за секунду повалив дерево на жінку. Градовий шторм закидав на дерева шматки парканів, трощив автомобілі та лишав у залізі помітні вм'ятини.

Одна хвилина – й грозова смуга зачепила сусідні області – Тернопільщину й Чернівецьку. Буревій та зливи понищили близько 130 гектарів посівів. Негода "пожмакала" паркани, повалила електроопори. Меж дворів тут більше не видно. Люди об'єдналися у великі будівельні бригади й, неначе у вулику, допомагають одне одному відбудовувати хати. Десятки сіл лишилися без світла, сотні родин – без дахів над головою.

На Закарпатті природа встигла наробити лиха всього за 10 хвилин. Реальне бомбардування. Снаряди у вигляді граду завбільшки з куряче яйце на шаленій швидкості нищили все, у що потрапляли. Численні камери зняли справді неймовірну картину, де навіть удар об землю лишав за собою вирву. Град падав із такою силою, що до лікарні потрапили десятки людей. Жінці, що прикривала голову рукою, градина буквально роздробила зап'ясток. За лічені хвилини дахи людей перетворились на решето, крізь яке хлинула вода. Звук цього "каміння" з неба, твердять закарпатці, вони ще довго не зможуть забути.

А на Львівщині тим часом – своя біда. Чоловіка вбила блискавка. Пряме влучання мільйонів вольтів не залишило йому шансу. Кількість і потужність розрядів була в області така, що в одному із сіл запалали хата й церква.

Погодний армагедон дістався й іншого куточка України – Полтавщини. Від сильних опадів тут прорвало дамбу. Чорнухинський район тимчасово став Венецією. У багатьох обійстях град та потужна злива повністю знищили городину. А доки рятувальники помпами відкачували воду, найкмітливіші ловили рибу.

Про те, що таке лихо насунеться на Україну, народний синоптик Леонід Горбань знав ще кілька місяців тому. Він показує свої астрономічні розрахунки. Усі дощі по числах у нього розписані на місяці наперед і поки що збіглися із тими, які уперіщили на Заході. Такі бурі, пояснює народний синоптик, спричинив Марс, який впритул наблизився до Землі й змішав нам атмосферні шари.

У цьому стихійному лихові Україна не сама. Південь Китаю пішов під воду, а схід потерпав від торнадо. Загинуло понад 100 людей, три мільйони потерпілих. У сусідній Індії блискавка вбила 93 людини. Небезпечна громовиця зі зливою розбурхали Лондон напередодні референдуму. Через високу воду британці не могли доїхати до дільниць. Натомість од спеки й лісових пожеж потерпає інша частина світу. Стовпчики термометрів в Америці стрибнули вище 40 градусів. Каліфорнія палає, Канада задихається.

Але більше українцям боятися нічого, принаймні, наступного тижня. Синоптик Наталка Діденко це впевнено говорить, роздивляючись супутникові дані. Каже, що зовсім трішки дощі похляпають на Заході й Півночі, а нестерпна спека на кілька градусів спаде.

"Підійде холодний атмосферний фронт і він знизить трохи температуру повітря. У понеділок опади захопили більшу частину західних областей України. У вівторок дощі переміщуються у східному напрямку й охоплюють більшу частину території України. У Криму, Приазов'ї, зоні АТО – Донеччина Луганщина – там залишається найвища температура повітря", – говорить синоптик Наталія Діденко.

Хай у якому куточку світу ви будете, звертайте увагу на захід сонця, радить народний синоптик Леонід Горбань. Якщо воно ховається за низькими хмарами, завтра буде прохолодно й імовірно дощитиме. Коли сонце пашить яскраво червоним кольором – чекайте спеки й вітру. А як не можете розгледіти його за мереживом туману, то буде мінлива погода.

Чому град став аномально великим і чи можна його передбачити, детально дивіться в сюжеті програми ТСН.Тиждень про те, як після шаленої спеки виникають зливи та падає на землю величезний град.

Західна Україна страждає від негоди

Західна Україна страждає від негоди

Чому град став аномально великим

Чому град став аномально великим

Повʼязані теми:

Наступна публікація