Грандіозна сенсація: дві українські православні церкви розпочинають переговори щодо об'єднання

Грандіозна сенсація: дві українські православні церкви розпочинають переговори щодо об'єднання

Митрополит Макарій заявив про готовність УАПЦ об’єднатися з УПЦ КП / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Об'єднатися готові УПЦ Київського патріархату та автокефальна церква.

Уже найближчим часом має розпочатися історичне об'єднання православ'я в Україні, що закладе фундамент для створення єдиної помісної церкви. Йдеться про Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву Київського патріархату. Принаймні, обидва очільники церков - не проти цього. І готові почати процес уже після Великодня.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Як відомо, центром світового православ'я є Константинополь, або - Вселенський патріархат. І нещодавно саме тут Вселенський Патріарх Варфоломій у розмові з українськими ієрархами прямо сказав, що вірить в об'єднання української церкви в єдину помісну і навіть готовий надати їй статус автокефалії.

"Я твердо вірю, що українські церкви об'єднаються і Україна в найближчому майбутньому буде мати єдину помісну церкву", - зазначив Вселенський Патріарх Варфоломій.

Дві українські православні церкви можуть об’єднатися

Дві українські православні церкви можуть об’єднатися

"У минулому році він ще окремо підкреслив, що Вселенська Патріархія не залишає цю проблему і вважає своїм обов'язком і обов'язком всього православ'я допомогти ліквідувати негаразди в українській церкві", - уточняє релігієзнавець Олександр Саган.

Українське православ'я зараз розділене на три частини: Українська православна церква Московського патріархату, Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Остання значно менша за перші дві.

"Автокефали" нещодавно втратили предстоятеля - помер митрополит Мефодій. І зараз церква перебуває на роздоріжжі. Та раптом напередодні Великодня місцеблюститель Української автокефальної православної церкви Макарій заявив, що їхня церква хоче почати процес об'єднання з УПЦ Київського патріархату. В ексклюзивному інтерв'ю ТСН.Тижню він навіть вказав час - одразу після свят.

"Зараз уже той час настав, щоби реально не процеси починати, а реально діяти. Не треба дармувати жодного дня. Треба зустрічатися, розмовляти і робити реальні кроки. Я готовий до того (об'єднання церков). Тому що розумію, що то потрібно Україні. Ой, як потрібно!", - підкреслив місцеблюститель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

"Автокефали" навіть зняли всі дражливі умови, що обговорювали раніше. Зокрема, щодо відходу Філарета з посади глави об'єднаної церкви. Більше того, тепер УАПЦ готова об'єднатися з Київською патріархією, взагалі не претендуючи на керівні посади в УПЦ КП.

"Умови є. Умови будуть виникати. Різні умови. Я не претендую і не буду претендувати на керівництво. Я готовий поступитися. Готовий чимось більшим поступитися", - сказав митрополит Макарій.

Місцеблюститель "автокефалів" буквально породив сенсацію. Журналісти ТСН передають ці слова патріарху Філарету. Він здивований і реагує миттєво.

"Якщо вони серйозно хочуть об'єднуватися – давайте об'єднуватися, починати діалог, предметно говорити про об'єднання. А не просто говорити заради самого об'єднання, а об'єднання до цього часу немає. Тому ми чекаємо їх", - підкреслив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

Подібне злиття УАПЦ із УПЦ Київського патріархату може означати грандіозний крок до створення найбільшої церкви православного світу.

"У 2005-2007 роках, коли активно велася робота з підготовки об'єднавчого помісного собору, однією з умов, скажімо так, початку процесу унормування життя в Україні Константинопольский Патріархат висував саме об'єднання цих церков – УАПЦ із УПЦ КП", - говорить релігієзнавець Олександр Саган.

А далі найважче – об'єднати Московський патріархат з Київським. Покійний митрополит Володимир (УПЦ МП) мріяв бачити українську церкву єдиною. Власне, це і заповідав.

"Бажання єдності завжди було присутнім у церкві. На жаль, цей процес, котрий був започаткований митрополитом Володимиром, на сьогоднішній день з якихось чи то об'єктивних, чи то суб'єктивних причин не йде поступом уперед", - уточняє митрополит Олександр (Драбинко), колишній секретар митрополита Київського і всієї України Володимира.

Ми запитали у Філарета, чи хоче він об'єднання з УПЦ МП, та просимо назвати час.

"Із Московським патріархатом об'єднання буде. Тільки буде не з гори, не від ієрархії духовенства, а від народу. І цей процес уже почався. І з автокефальною церквою буде, і з Московським патріархатом буде. Треба почекати. Господь сам приведе всіх до єдності", - переконаний предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

Ми також хотіли почути думку і митрополита Онуфрія, предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату, що він думає з приводу єдиної помісної церкви в Україні. Але він доручив цю розмову митрополиту Клименту.

"Українська православна церква завжди готова спілкуватися і шукати шляхи для зцілення рани розколу. Коли ми говоримо про діалог, то цей діалог повинен впершу чергу ґрунтуватися на бажанні спілкуватися, бажанні вислухати один одного. Поступитися чимось", - каже голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент.

Поки прірва є великою. Але віриться, що за допомогою Вселенського Патріархату вона буде подолана. Патріарх Варфоломій має великий досвід.

"У нього є великий досвід. Зовсім недавно Вселенська Патріархія була чинником у тому, що Болгарська православна церква знову стала єдиною. Хоча там теж було дві гілки і досить агресивно налаштовані одна проти одної", - зазначає релігієзнавець Олександр Саган.

Тож, можливо, вже незабаром ми побачимо воз'єднання Української автокефальної православної церкви з УПЦ Київського патріархату. А далі спільними зусиллями постане в Україні єдина помісна Українська православна церква.

"Господь там, де єдність. Господь там, де братерство і любов. Він сказав, що лише за тим впізнають, що ви, мої учні, якщо будете мати любов між собою", - говорить голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент.

"Я хочу нагадати, що Христос на хресті подолав гріх, гріх розділення, а своїм Воскресінням подолав смерть. Тому оця подія повинна нам нагадувати, що усі ми повинні бути єдиними. Але єдиними не під владою Москви, а єдиними у Христі. Христос нас об'єднує в одну церкву й істина нас об'єднує, а не можновладці мирські", - наголошує предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

"Милосердний Господь через своє Воскресіння об'єднав небо із землею. А ми, українці, й інші нації, які живуть в Україні, об'єднаємося в одну помісну православну церкву. Христос воскрес! Воістину воскрес! Радісних і веселих свят!", - сказав місцеблюститель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

Кореспондент ТСН Сергій Гальченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація