Грандіозна спецоперація "Бурштин". Усі подробиці викриття мафії на Рівненщині

Грандіозна спецоперація "Бурштин". Усі подробиці викриття мафії на Рівненщині

Фото: Юрій Луценко /Facebook

Масштабні обшуки та затримання високопосадовців із фотозвітами від перших правоохоронців держави - операція проти бурштинової мафії заслуговує на звання однієї з найбільших в Україні.

Голова МВС Арсен Аваков тільки місяць тому у парламенті запевняв, що нічого не може вдіяти проти бурштинової мафії, аж раптом несподіванка - 4 липня було здійснено масштабну спецоперацію проти фігурантів нелегальних схем.

Проблема незаконного видобутку бурштину існує в Україні вже давно. Але лише кілька років тому її почали висвітлювати у ЗМІ.

Сонячний камінь видобувають у Рівненський та Житомирській областях. Тут усе відбувається у кращих бандитських традиціях - родовища контролюються цілими кланами. Право на контроль над ділянками періодично підтверджувалося під час кривавих сутичок. Доходило і до стрілянини. У всіх робітників, так званих копачів і мийників, є своя "криша", а для нової людини, щоб зайти у бізнес, спочатку треба сплатити так званий членський внесок, а потім ще за кожен день роботи. Ставки озвучуються у доларах, але й заробітки тут непогані.

Тим не менш пересічні копачі, не на камеру, приховуючи обличчя, висловлювалися за легалізацію цього бізнесу та знищення бандитського складника.

Правоохоронці довго ігнорували бурштинову проблему. Але шила у мішку не приховаєш, тож довелося діяти.

Спецоперація проти "бурштинової мафії" триває в Рівненській області

Спецоперація проти "бурштинової мафії" триває в Рівненській області

Спецоперація

4 липня у Рівному розпочали спецоперацію "Бурштин", в рамках якої було проведено 123 обшуки, у тому числі - у заступника прокурора області Андрія Боровика, в керівників відділів поліції в північних районах області, в "Укртехнопостачі" тощо.

Боровика, якого підозрюють в організації злочинного угрупування з незаконного видобутку бурштина на Рівненщині, одразу було затримано і відсторонено від посади.

Спецоперацію проводили працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції спільно з Головною військовою прокуратурою ГПУ та Службою безпеки України. Загалом в операції було задіяно близько 500 правоохоронців.

Генпрокурор Юрій Луценко і голова СБУ Василь Грицак вирушили на місце подій, щоб на свої очі побачити місця видобутку бурштину. 

Результати обшуків

Голова МВС Арсен Аваков опублікував фото з першими знахідками правоохоронців – золото, дорогі годинники, мішки з бурштином. І це лише верхівка айсберга, запевнив міністр. Обшуки досі тривають. Станом на 5 липня слідчі дії проходили на 30 локаціях.

Загалом під час обшуків в організаторів, "кришувальників" і скупників бурштину вилучили "чорну бухгалтерію" нелегального бізнесу, сотні тисяч доларів, великі суми в інших валютах, кілька десятків кілограмів бурштину великих фракцій і обладнання для його видобутку.

Фото: Прес-служба СБУ

Також правоохоронці перевіряють, є у організаторів та інших учасників угруповання банківські рахунки і нерухомість за кордоном.

Учасники схеми

Підозрюваними у справі проходять 32 людини, четверо з них затримані. Це обласний прокурор Боровик, про якого згадувалося вище, а також співробітник підрозділу обласного управління СБУ і двоє працівників МВС. Боровика називають головою угрупування, а підполковник СБУ був його головним помічником.

До групи також входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції та його підлеглий, чинні та колишні працівники поліції, голови двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету.

Як працювала схема

Старателі повинні були щодобово сплачували представникам влади "данину" за дозвіл на видобуток бурштину. У разі відмови їх затримували і вилучали бурштин. "Схема працювала як "криша". Тобто правоохоронці "кришували" незаконний видобуток, в тому числі бурштину", - повідомив Грицак.

В Рівненській області правоохоронці проводять спецоперацію проти "бурштинової мафії"

В Рівненській області правоохоронці проводять спецоперацію проти "бурштинової мафії"

Координацію між копачами і верхівкою здійснювали відверті бандити. "Сьогодні ще в Києві нами затриманий один з основних координаторів з кримінального світу - кримінальний авторитет на прізвисько Ушатий. Він очолював саму кримінальну структуру, в яку входило близько 20 осіб, які повністю об'їжджали ці райони [незаконного видобутку]", - розповів перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян.

Найдовше обшуки тривають у колишньому рівненському ресторані "Асторія", де розташована фірма, яка мала зберігати увесь вилучений у нелегальних копачів бурштин. Камінь звозили із Полісся та Волині. Але довозили не все, оскільки в процесі учасники схеми замінювали вилучений бурштин на каміння нижчої якості та меншої фракції. Замінене каміння реалізовували ними за кордон.

Злочин і покарання

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу п'ятьом організаторам нелегального видобутку бурштину. Також тривають процесуальні дії щодо інших учасників угруповання.

Військовою прокуратурою ГПУ було відкрито кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу України:

- Створення злочинної організації - ст. 225;

- Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою - 3 ст. 368;

- Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень - ч. 4 ст. 426-1;

- Порушення правил охорони надр - ч. 3 ст. 240;

- Придбання або збут майна, завідомо здобутого незаконним шляхом - ст. 198;

- Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем - ч. 5 ст. 191;

- Зловживання владою або службовим становищем - ст.364.

Водночас генпрокурор Юрій Луценко повідомив про намір повністю змінити керівництво прокуратури Рівненської області після резонансних затримань у "бурштиновій справі". Але поки що він лише відсторонив від посади прокурора області Анатолія Ковальчука.

Головне тепер, щоб основні фігуранти справи не відкупилися і не втекли за кордон перед носом у правоохоронців, як це зробив народний депутат Олександр Онищенко, якого називають організатором схеми з розкрадання газу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація