Хіт-парад зрад. Які дії влади вбивають до неї довіру. Голосуйте

Хіт-парад зрад. Які дії влади вбивають до неї довіру. Голосуйте

Фото: Новое время

Оберіть епізод, який розчарував вас найбільше

Після Майдану лексикон українців поповнився словом, яке швидко стало хітом соцмереж. "Зрада" - поняття, яким звично характеризують дії влади, що протирічать задекларованим на Майдані ідеалам і принципам.

Через бурхливу і "плідну" діяльність вітчизняних чиновників, політиків і суддів перелічити всі зради неможливо. Ми зібрали найбільш резонансні і пропонуємо вам вибрати ту з них, яка розчарувала найбільше.

Офшори Порошенка

Справжньою інформаційною бомбою від початку цього року стали дані про те, що президент Порошенко займався переоформленням своїх активів компанії Roshen на офшорні рахунки за кордоном, коли сили АТО опинилися в сумнозвісному "Іловайському котлі". Дізнатися про схеми президента України вдалося після витоку даних компанії Mossack Fonseca.

Порошенко також не вніс дані про свої активи до декларації за 2015 рік. НАБУ відмовилось розслідувати "Панамські документи". Своєю чергою, у Генпрокуратурі заявили, що не вважають офшори глави держави злочином.

Закриття справи проти Юрія Іванющенка

На початку лютого цього року адвокати домоглися закриття кримінального провадження щодо розкрадання коштів, виділених за Кіотським протоколом, соратника Януковича Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський. Йшлося про суму в 72 млн швейцарських франків та 170 млн грн.

Наприкінці березня суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус скасував розшук Іванющенка і санкцію на доставку його під вартою для обрання запобіжного заходу.

Згодом у ГПУ заявили, що рішення райсуду оскаржили, а отже справа – досі відкрита.

Призначення Шевцова

Голова вінницької обласної поліції Антон Шевцов тривалий час відкидав звинувачення у сепаратизмі. Виходець із Криму переконував, що не визнав окупаційної влади на півострові, і називав себе патріотом України. Однак участь Шевцова у параді, який очолив Володимир Путін, стала останньою крапкою.

Керівництво МВС ухвалило рішення про звільнення Шевцова. Його звинуватили у державній зраді. Він спробував втекти до Росії, але його затримали. Згодом суд відпустив екс-копа на волю. Розслідування справи триває.

Втеча Клюєва-старшого

Сергій Клюєв скористався моментом і втік із України після позбавлення його мандата нардепа. Йому закидають те, що він зі своїм рідним братом Андрієм Клюєвим шляхом афери прибрав до рук ВАТ "Завод напівпровідників" і домыгся обслуговування його кредиту за рахунок бюджетних коштів, які повинні були направлятися дітям та інвалідам.

3 червня 2015 року Клюєв намагався вилетіти до Відня, але був затриманий. Проте 8 червня на сайті МВС з'явилось повідомлення про розшук екс-регіонала. Справа Клюєва викликала гостру критику не тільки міністра МВС Арсена Авакова, але й генерального прокурора Віктора Шокіна.

Затягування безвізових законів

Верховна Рада буквально в останні хвилини встигла ухвалити пакет так званих безвізових законів. Особлива проблема з ухваленням виникла в частині введення нових правил декларування доходів чинвоників. Парламент неодноразово намагався перенести у часі дію документа. Однак суспільний тиск і позиція Євросоюзу змусила парламент ухвалити потрібну редакцію. Проте українську владу попередили, що за виконанням норм уважно стежитимуть і контролюватимуть.

Аналогічна ситуація склалась і зі складом Національної агенції з питань запобігання корупції. Доукомплектувати агенцію вдалось після тиску президента, якому потрібно було надати документи в Брюссель, куди він відправився на наступний день після ухвалення рішення про остаточний склад НАЗК.

Перемога Вілкула у Кривому Розі

Повторне голосування на місцевих виборах у Кривому Розі Дніпропетровської області завершились гучною поразкою так званих політиків Майдану. Вони програли з величким відривом висуванцю від "Опозиційного блоку" Юрію Вілкулу. Партію "Самопоміч" звинуватили у нездатності визначити єдиного кандидата і висуненні нардепа Семена Семенченка, в якого, як виявилось, не було жодних шансів конкурувати з Вілкулом.

Про ще одну зраду під час виборів у Кривому Розі повідомив нардеп Єгор Соболєв. За його словами, колишній кандидат у мери міста Юрій Милобог "продався" Вілкулу, з яким проводив переговори.

Закриття справи проти Єфремова

У правоохоронців немає претензій до екс-голови фракції ПР Олександра Єфремова, який тривалий час працював у Луганській області. 24 березня цього року Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про припинення розгляду справи через рішення ГПУ закрити кримінальне провадження щодо політика. Захист Єфремова звернувся до суду з проханням повернути заставу у 60,9 тис. грн, який внесла його дружина. Прокурор проти повернення застави не заперечував.

Єфремова звинувачували у зловживанні владою. Зокрема, йшлося про участь в ухваленні "диктаторських законів", які призвели до жертв під час Євромайдану.

Зняття санкцій із Богатирьової

Євросоюз зняв санкції щодо колишнього міністра охорони здоров'я в уряді Миколи Азарова Раїси Богатирьової. Вона потрапила до списків ЄС через події під час Революції Гідності. Генпрокуратура не оскаржувала рішення ЄС. Його назвали об'єктивним.

Водночас прокурори нагадали про відкриті кримінальні провадження щодо Богатирьової. Її розшукують за рокрадання майна та грошових коштів на суму у 6,5 млн гривень. Ці гроші у 2012 році МОЗ перерахувала приватним компаніям, коли Богатирьова очолювала міністерство.

Вигнання Томенка і Фірсова з ВР

Народних депутатів Єгора Фірсова і Миколу Томенка позбавили депутатських мандатів після їхніх заяв про вихід зі складу фракції "БПП". Фірсов залишив лави фракції через "присутність корупціонерів". Томенко - на знак протесту проти ухвалення "антисоціального" бюджету країни. Юрій Луценко заявляв, що мандати не заберуть, якщо парламентарі повернуться до складу фракції.

Згідно з законом, достроково повноваження нардепа припиняються через його невходження до складу депутатської фракції або виходу із складу такої фракції. Колеги Фірсова і Томенка назвали таке рішення незаконним.

Колишні парламентарі вже встигли подати судові позови до Вищого адмінсуду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація