Храм, музей і майстерня: головна військова церква України святкує ювілей відновлення

Храм, музей і майстерня: головна військова церква України святкує ювілей відновлення

Фото: exkursii.lviv.ua

У Львові не робили пишних урочистостей – просто продовжують щоденну працю.

Гарнізонний храм Петра та Павла у Львові, побудований на початку XVII сторіччя, відзначає п'яту річницю свого відродження. За цей час він став не тільки церквою, де молилися за українських воїнів і відспівували загиблих учасників АТО, а й музеєм і волонтерським центром, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У ньому зберігається "шматок Луганщини" – те, що залишилося від польової каплички у селищі Побєда після обстрілу реактивною артилерією у вересні 2014 року, в якому загинули 24 українських воїна. Вогонь ущент знищив позицію та військову техніку, проте серед вогняного пекла дивом вистояв хрест, зроблений з берези. Капелани перевезли реліквію до храму разом із вбивчим залізяччям. Так само збереглася молитва воїна на червоно-чорному прапорі, вогонь не взяв ікони, вишивані рушники, натільні хрести.

Настоятель Степан Сус присвятив армії 15 років життя. Він і досі рушає у багатокілометрові польові виходи разом з солдатами і переконує, що перебуває у хорошій формі. Саме він 5 років тому наполіг, що ця історична будівля повинна знову стати храмом для воїнів. Його досі реставрують – поновлюють древні фрески. У церкві відспівали 53-х загиблих військових, і натепер фотографій героїв тут значно більше, ніж ікон. Поруч у вівтарі архистратига Михаїла ікони малюють на гонтах – деревяних черепицях зі старезної церкви у Дрогобичі. Але зображення не призначені для храму – їх продають, а виручені гроші витрачають на потреби фронту.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

У львівському храмі початку 17-го сторіччя у вічність провели десятки загиблих захисників України

У львівському храмі початку 17-го сторіччя у вічність провели десятки загиблих захисників України

Повʼязані теми:

Наступна публікація