Хто такі Бут і Ярошенко, на яких хочуть обміняти Савченко

Хто такі Бут і Ярошенко, на яких хочуть обміняти Савченко

Фото: Getty Images

Росія 8 років хотіла обміняти Бута і Ярошенка і ось у неї з'явився шанс.

Українську льотчицю Надію Савченко, яку російський суд кинув за ґрати на 22 років, може бути обміняна на росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка.

Як повідомив "Інтерфакс" з посиланням на джерела, наразі йдуть консультації про можливість звільнення Савченко.

"Російська сторона запропонувала список своїх співгромадян, в обмін на видачу яких готова звільнити колишню українську військову", - пояснив співрозмовник агентства.

На думку адвоката української льотчиці Марка Фейгіна, у неї не було жодного шансу бути виправданою. Цю угоду Росія хотіла укласти вже давно і ось їй випала нагода.

При цьому Фейгін невпевнений, чи підуть на такий обмін США, оскільки Савченко не є громадянкою їхньої країни. Однак він не виключив, що Вашингтон погодиться "зі своїх гуманітарних міркувань". Адвокат повідомив, що особисто президент США телефонував Путіну і вимагав звільнити українку, це говорить про те, що для нього це питання "перстижу".

"Я думаю, США готові віддати цих людей в обмін на Савченко. Я думаю це буде так", - повідомив Марк Фейгін в прямому ефірі каналу 112 Україна.

Як пізніше повідомив Інтерфакс, з'явилася заява посла США в Україні Джеффрі Пайєтта. За його словами, такий обмін - це абсурд.

"Пропозиція для обміну - це просто смішно. Савченко утримують незаконно в Росії, вона незаконно була захоплена, і за Мінськими угодами її треба звільнити і крапка", - сказав посол США.

Також Пайєтт зазначив, що президент України Петро Порошенко вже зробив "щедру пропозицію" обміняти українку на двох російських військових, і "на цьому всі обговорення закінчено".

Представник американського посольства в Росії Уїлл Стівенс заявив, що США не розглядають можливість обміну української льотчиці Надії Савченко на росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка.

У Кремлі також повідомили, що нічого не знають про такий обмін.

"Я нічого про це не чув, я бачив повідомлення ЗМІ, але будь-якою інформацією я не володію", - повідомив Інтерфаксу Дмитро Пєсков.

Прес-секретар президента РФ також заявив, що на нещодавній зустрічі Путіна з держсекретарем Джоном Керрі обговорювалася тема про незаконні утримування Бута, Ярошенка та Савченко, але конкретно ніяких заяв і пропозицій не було.

Також депутат російської Державної Думи Дмитро Гудков заявив, що в Кремлі нікого не хвилює доля російських ГРУвців Єрофєєва і Александрова, при цьому "національним інтересом" для Росії є звільнення "торговця зброєю та наркокур'єра" Віктора Бута і Костянтина Ярошенка.

"Нехай посольство США і сказало, що Савченко на Ярошенка з Бутом міняти не буде, але сама по собі спроба "анонімних джерел" знакова. Нікого в Кремлі та його околицях не хвилює доля Єрофєєва та Александрова. Ніхто й не намагається налагодити відносини з Україною. А ось витягнути торговця зброєю і наркокур'єра - це наш національний інтерес. Мимоволі починаєш думати, що не такі вже й далекі від істини чутки про теплі знайомства Бута з Сечіним, ну і постачання кокаїну з Ліберії в США, про які так печеться російська влада, це все теж викликає питання", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Своєю чергою, Алла Бут, дружина Віктора Бута, яка перебуває зараз в Бангкоку повідомила, що поки нічого не знає про можливий обміну її чоловіка на українську льотчицю Надію Савченко.

Засуджений до 25 років росіянин Віктор Бут / Фото: Getty Images

"Я поки нічого не знаю ні про цю пропозицію, ні про що йдеться в списку про обмін. Але звичайно, така новина, якщо вона заснована не так на чутках, а на реальній інформації, для нашої сім'ї була б величезною радістю", - повідомила РІА Новини Алла Бут.

Брат Віктора Бута - Сергій - вважає, що обмін українки Надії Савченко на кілька росіян був би цілком справедливим.

"На жаль, мені поки достовірно нічого невідомо про те, чи ведуться такі переговори, але якщо б обмін відбувся, я був би радий. Обміняти на Савченко його та інших, було б рівнозначним обміном, оскільки обмінюють вбивцю на не вбивць. Скільки можна даремно тримати людей у в'язниці, і не зрозуміло, чи витримають вони ще", - заявив "Інтерфаксу" у вівторок, 29 березня, Сергій Бут.

Йдеться про двох найвідоміших росіян, які відбувають покарання в тюрмах США - Віктора Бута та Костянтина Ярошенка. Інцидент із Бутом і Ярошенком свого часу практично викликав міжнародний скандал. Після оголошення вироку російське зовнішньополітичне відомство направило до Держдепартаменту США ноту протесту з приводу того, що американська влада вчасно не поінформувала їх про затримання російських громадян. Вже на наступний день, Росія вирішила діяти більш рішуче та звинуватила американські спецслужби у "викраденні і насильницькому таємному переміщенні" громадян Росії. За словами російської влади була порушена Віденська конвенція про дипломатичні відносини 1963 року.

Російський льотчик Костянтин Ярошенко був заарештований 28 травня 2010 року в Ліберії. Його визнали винним у злочинній змові з метою контрабанди великої партії наркотиків, частина якої призначалася для продажу в США.

1 червня 2010 року Управління по боротьбі з наркотиками Міністерства юстиції США розкрило мережу наркоторговців, які планували доставити в Ліберію та Гану три великі партії кокаїну загальною вагою близько 4 тонн і вартістю в 100 мільйонів доларів. Партія з Колумбії повинна була бути поставлена ліворадикальним повстанським угрупованням ФАРК.

Вирок росіянину було винесено 7 вересня 2011 року, льотчика позбавили волі на 20 років. Костянтин Ярошенко повинен вийти з в'язниці лише 30 жовтня 2027 року.

Російський льотчик Костянтин Ярошенко позбавлений волі на 20 років. / Фото: YouTube

У ЗМІ не раз пов'язували двох росіян. Однією з версій вважається, що Ярошенка затримали тільки для того, щоб знайти компромат на Бута.

Докази, які доводять їх співпрацю, містяться в додатках до 55-сторінкової відповіді американської прокуратури на апеляцію, яку подав захист Ярошенко.

Саме в цьому документі було вперше публічно сказано, що льотчик працював на Бута. Раніше обвинувачення не раз стверджувало, що Ярошенко раніше багато років займався контрабандними операціями та часто згадував прізвище Бут.

Що стосується Віктора Бута, 5 квітня 2012 року федеральний суд в Нью-Йорку засудив його до 25 років позбавлення волі та штрафу в 15 млн доларів за намір продати партію зброї колумбійським партизанам. Суд визнав Бута винним за багатьма пунктами звинувачення, в тому числі в змові з метою продажу зброї організації "Революційні збройні сили Колумбії - Армія народу", яку американська влада вважає терористичною.

У травні 2012 Бута для відбування покарання відправили до в'язниці максимально суворого режиму в місті Флоренс штату Колорадо, після численних прохань дипломатів РФ Бута знову перевели до в'язниці загального режиму.

Протягом кожних двох років захист Віктора Бута направляв запити про екстрадицію його до Росії. Щоразу в міністерстві юстиції США основною причиною відмови називали "серйозність скоєного ним злочину".

Сам Бут, який перебуває в ув'язненні з 6 березня 2008 року, свою провину не визнає, за його словами, він лише доправляв зброю з одного пункту до іншого, але жодного стосунку до її продажу і реалізації він не мав. Він також стверджував, що в результаті його ув'язнення США, а саме ООН, втратили близько 17 мільйонів доларів.

Засуджений до 25 років росіянин Віктор Бут / Фото: Getty Images

Як раніше повідомляли спецслужби США, його вважають "одним із найбільших нелегальних торговців зброєю в світі".

Нагадаємо, що росіяни відбувають свої тюремні терміни в різних куточках США. Ярошенко сидить у в'язниці "Форт-Дікс" у штаті Нью-Джерсі, а Бут - у відомій своїми більш суворими умовами в'язниці "Меріон", де разом із ним сидять арабські терористи.

Пізніше у МЗС РФ почав діяти "список Гуантанамо", що став дзеркальною відповіддю на затверджений владою США "список Магнітського". У цьому чорному списку містяться імена не менше 60 американців, яким заборонений в'їзд до Росії. У переліку виявилися судді та силовики, причетні до арешту і засудження росіян Віктора Бута та Костянтина Ярошенка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація