Ігри в математику і планшети замість зошитів: в Україні є попит на школу сучасного фінського типу

Ігри в математику і планшети замість зошитів: в Україні є попит на школу сучасного фінського типу

Батьки готові віддавати дітей у навчальні заклади, де плекають повагу і свободу, а не здатність підкорятися.

Система освіти Фінляндії змінила життя викладача вишу Ірини Чудовської. Побачивши, як фіни виховують дітей, вона вирішила відкрити в Україні школу фінського зразка, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ірина була вражена садочком, де не змушують писати і читати, проте навчають вирішувати свої побутові проблеми, а найголовнішою навичкою вважають вміння товаришувати. Її приголомшила школа, де панує свобода, а вчитель – це друг, а не наглядач. Де діти ходять босі, замість підручників використовують планшети, а в 12 років уже приймають дорослі рішення. Жінка давно про це мріяла, а Фінляндія стала останньою краплею, яка переконала її відкрити власний навчальний заклад.

Навчати у грі та більше свободи: викладач ВИШу вирішила відкрити в Україні школу фінського зразка

Навчати у грі та більше свободи: викладач ВИШу вирішила відкрити в Україні школу фінського зразка

Тепер це школа в містечку Коростишів – один клас на десять дітей. Першачкам викладають традиційну шкільну програму у формі гри. З учителем можна дискутувати, висловлюватися, не піднімаючи руки. Рахувати тут вчаться за допомогою зайців, кожен працює на індивідуальній дошці та з планшетами. Діти не зубрять, а граються в математику та інші предмети – і їм це подобається. На перерві не забороняється подуріти, бо для дітей це цілком природньо. "Нормальна дитина – вона повинна бігати, а не ходити по струнці", - кажуть дорослі.

Перерви і фізкультуру на свіжому повітрі в українські реалії пані Ірина теж перенесла з фінського досвіду. Діти отримують прогулянки та фізичне навантаження в будь-яку погоду, окрім шторму та лютих морозів. На уроках основному вчителю допомагає ще один педагог. Пані Ірина вважає цей елемент фінської освіти таким, що суттєво поліпшив би ситуацію в усіх українських школах. Особливо там, де великі класи. Помічник допомагає тим, хто не так швидко сприймає матеріал. Він може окремо пояснити тему, яку дитина не зрозуміла або пропустила.

Пані Ірина дуже непокоїлася, коли відкривала приватну школу. Першими до неї прийшли батьки, що вже проходили початкову школу зі старшими дітьми. "Тут більше свободи, більше гри, чого немає у звичайній школі", - пояснюють дорослі. Пані Ірина тепер напевне знає, що в суспільстві великий попит на сучасну освіту – де більше свободи, менше муштри, де дітей учать мислити, а не зубрити.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація