Кабмін відзвітував європейцям про події на Євромайдані: 190 осіб під вартою

Кабмін відзвітував європейцям про події на Євромайдані: 190 осіб під вартою

Злочини за фактом скоєння вбивств двох і більше осіб об’єднані в одну кримінальну справу / Фото: Reuters

Ще 95 осіб опинились під домашнім арештом.

Під час розслідування кримінальної справи за фактами вчинення злочинів під час подій на Євромайдані з 28 лютого 2014 року до 13 січня 2015 року до відділків міліції було доставлено 416 осіб.

Про це йдеться у відповіді українського уряду на звіт Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК), який є у розпорядженні ТСН.

При цьому 347 осіб затримали за підозрою у вчиненні злочину за статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України. Щодо 389 осіб було оголошено підозру у скоєнні злочинів за вказаною вище статею, 190 з яких обрали міру запобіжного заходу перебування під вартою, 95 осіб опинились під домашнім арештом, а двом особам визначили заставу.

Також у доповіді зазначається, що Слідчим управлінням МВС за фактами злочинів було порушено кримінальну справу за ч. 3 ст.27, ч. 3 ст.365, ч.3 ст.27, а також пунктів 1, 5, 12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України. Розслідуванням займаються слідчі Генпрокуратури.

У свою чергу, злочини за фактом скоєння вбивств двох і більше осіб, особливо смерті 13 працівників правоохоронних органів під час масових акцій протестів у центрі Києва об'єднані в одну кримінальну справу за ініціативою ГПУ. Розслідуванням займається Генеральне слідче управління МВС України.

Крім того, Головне слідче управління МВСУ завершує досудове розслідування кримінального провадження щодо незаконного позбавлення волі, викрадень і нанесення тілесних ушкоджень. Під час досудового слідства зазначені матеріали були об'єднані в одне провадження. При цьому призначено проведення низки експертиз. Досудове розслідування триває.

Про реформування правоохоронних органів

На даний час пріоритетним напрямком державної політики у сфері законодавства України є повне  реформування та підвищення ефективності правоохоронних органів для забезпечення прав і свобод людини.

Про це також йдеться у відповіді українського уряду на звіт КЗК,  який є у розпорядженні ТСН.

Згідно з протоколом за підписом тодішнього першого віце-прем'єр-міністра України Віталія Ярема від 22 березня 2014 року Міністерству юстиції України кандидати від МВС були направлені для включення до міжвідомчої робочої групи з підготовки Концепції реформування правоохоронних органів України.

Крім того, у доповіді зазначається, що, згідно із постановою українського уряду від 7 травня 2014 та Міністерством внутрішніх справ у координації з Експертною радою з прав людини, був розроблений проект Концепції реформування правоохоронних органів в Україні.

"17 травня 2014 року в Міністерстві внутрішніх справ України представники робочої групи, яка складається з провідних експертів органів внутрішніх справ України та представників Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, ДСНС  і Національної гвардії України, був обговорений проект Концепції реформування правоохоронних органів агентство", - йдеться у документі.

"Також були виділені основні положення проекту концепції та шляхи її реалізації; його кінцевою метою є поступове перетворення системи МВС України в правоохоронний орган європейського зразка. Універсальність, демілітаризація та ефективна децентралізація управління повинні бути основними особливостями оновленого міністерства. Його функції разом із здійсненням юридичних спрямуванням повинні отримати зміст соціального обслуговування", - зазначають автори доповіді.

Нагадаємо, прокуратура розслідує 60 кримінальних справ щодо зловживання владою правоохоронцями під час Євромайдану.

Повʼязані теми:

Наступна публікація