Кабмін запропонував зміни до "закону Савченко"

Кабмін запропонував зміни до "закону Савченко"

Фото: УНІАН

Уряд пропонує не застосовувати цей закон за важкі злочини.

Кабінет міністрів України схвалив зміни до "закону Савченко", згідно з яким один день в СІЗО зараховується за два дні колонії. Уряд пропонує застосовувати цей закон винятково на осіб, які вчинили легкі злочини або середньої тяжкості. 

Таке рішення Кабмін прийняв під час засідання у середу, 5 жовтня. За словами міністра юстиції Павла Петренка, такий закон залагодить проблеми, які виникли після прийняття так званого "закону Савченко", пише "Українська правда". 

"Ми пропонуємо, щоб формула зарахування перебування в СІЗО "один день за два дні"  залишалася тільки для тих осіб, які вчинили легкі, чи середньої тяжкості злочини. Всі особи, які є рецидивістами, всі особи, які вчинили тяжкі, або особливо тяжкі злочини… не мають можливості отримувати такого роду зарахування", - заявив Петренко.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підтримав ініційовані Кабміном зміни до "закону Савченко" і написав, що осуджені за важкі злочини не повинні мати ніяких потурань. 

Окрім того, він повідомив, що наразі за "законом Савченко" підлягають звільненню 35 тисяч осіб, 8,5 тисяч – вже звільнені. 

Нагадаємо, закон авторства Надії Савченко "Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання" Верховна Рада прийняла 26 листопада 2015-го, чинності він набув 24 грудня торік. У цей час Савченко перебувала в російському полоні. Документ передбачає зарахування одного дня попереднього ув'язнення (перебування в СІЗО) за два дні позбавлення волі. 

Правоохоронні органи, зокрема, неоднозначно відгукнулися про цей закон, адже він може допомогти вийти на волю раніше особливо небезпечним злочинцям. Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков озвучив неймовірну кількість звільнених за "законом Савченко", а також заявив про намір скасувати його або внести зміни. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація