Карта хвороб України: рак та гонорея на сході, розлади психіки - в Криму

Карта хвороб України: рак та гонорея на сході, розлади психіки - в Криму

Лікарі не до кінця згодні з даними статистики / Фото: Вести

У Держкомстаті визначили, на що хворіють українці у різних регіонах країни.

Найбільше інфекційних захворювань в Україні зафіксовано на півдні і сході, від раку частіше страждають на Харківщині та Дніпропетровщині, а пацієнтів з розладами психіки багато у Криму. Про це свідчать дані Державного комітету статистики України за 2012 рік, пишуть Вести.

Так, лідерами за кількістю інфекційних захворювань стали (в порядку спадання): Севастополь, Одеська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Херсонська області. За захворюваністю на онкологію всіх "переплюнули" Харківська та Дніпропетровська області, Київ, а також Херсонська область та Севастополь.

Найбільше проблем з органами травлення медики зафіксували на Закарпатті, в Івано-Франківській, Рівненській, Харківській і Хмельницькій областях. Порушення нервової системи також більш поширені у жителів західних областей: Івано-Франківської, Вінницької, Львівської та Рівненської областей, а також Харківщини.

А ось на захворювання сечостатевої системи та венеричні інфекції частіше страждають у Дніпропетровській області, Києві, Харківській, Черкаській та Житомирській областях.

Як не дивно, найбільше захворювань дихальних шляхів зафіксували не на Донбасі, а у тих же західних областях та Києві (за спаданням - Київ, Львівська, Івано-Франківська, Київська і Вінницька області).

А проблеми з розладами психіки лікарі зафіксували у Криму, Севастополі, Київській, Житомирській та Луганській областях.


Втім, фахівці скептично ставляться до статистичних даних.

"Хворих на туберкульоз, бронхіальну астму та бронхіти більше на сході країни через жахливу екологічну ситуацію. У мене багато пацієнтів з Луганська, Донецька. Напевно, там більшою мірою ігнорують візит до лікарів, якщо, наприклад, їм дошкуляє кашель. У мене не рідкісні випадки, коли діти мало не силоміць приводять своїх батьків на огляд - самі вони так і відлежувалися б вдома", - стверджує столичний пульмонолог Світлана Гук.

Не згодні з даними статистики й онкологи. За даними головного онколога Києва Дмитра Осинського, вже багато років поспіль лідером за кількістю ракових захворювань залишається Кіровоградська область.

"Область стоїть на уранових рудах. В топі також Запоріжжя та Крим. У випадку з південними областями багато в чому впливає сонячна активність", - повідомив Осинський.

Як повідомлялося раніше, ще у 2011 році українців найчастіше вбивали хвороби серця.

Повʼязані теми:

Наступна публікація