Катастрофа рейсу MH17: чи буде Москва покарана за злочин через трибунал

Катастрофа рейсу MH17: чи буде Москва покарана за злочин через трибунал

Фото: Reuters

Рідні загиблих чекають на сміливу реакцію своєї влади.

Міжнародна група слідчих з розслідування причин падіння малайзійського літака рейсу MH17 влітку 2014 року над Донбасом оприлюднила звіт своєї роботи.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, ракетну установку "Бук", яка знищила літак, доставили на територію України з Росії, куди потім повернули.

Москва відбивається і називає висновок слідчих "упередженим" так нахабно, що МЗС Нідерландів викликало російського посла для пояснень.Тим часом міністр закордонних справ Австралії запропонував механізм, що допоможе покарати винних. Наразі є ідея створити міжнародний трибунал.

Як зазначає кореспондент ТСН.Тиждень, родичі загиблих цю ідею не дадуть забути.

У голландській громаді Гілверсум, де мешкає до 90 тисяч людей, одразу 15 людей зареєструвалися на рейс MH17. "Ось тут подивіться – імена кожного. Ось родина Елленів – тато, мама, син Крістофер 16 років, Джуліан 14 років і Ян 8 років. Ще одна родина Хеллінгенів, тато мама і їхній син 17 років", - розповів Томаг Шансманн, батько загиблого 18-річного Квіна.

Два роки слідства - два роки мук для чоловіка, переживання смерті сина і болюче очікування справедливості. Росія, замітаючи сліди, плодила одну теорію за іншою – про український бойовий СУ24, з показовим затриманням фейкового пілота українського літака, з історіями про вигаданого іспанського диспетчера, з фабрикованими знімками.

Оприлюднений звіт - це лише своєрідна технологічна експертиза, далі шукатимуть відповідальних.

Наразі осиротілі батьки вимагають від свого уряду тиснути на Росію переговорами і санкціями, про зняття яких тепер не може бути і мови. "Тепер справа за політикою. Наш прем'єр-міністр має об'єднатися з іншими країнами тиснути на Росію, говорити з Путіним. Зараз в Європі діє ембарго проти Росії. Його треба посилити – cанкції мають бути жорсткішими і чітко пов'язані з розслідуванням", - переконані Сілен і Роб Фредерікси, які втратили у катастрофі сина.

Своєю чергою, Томаш Шансманн додав, що до Верховного представника ЄС Федеріки Могеріні надіслано кілька листів із проханням чинити політичний тиск на РФ, щоби та визнала причетність.

Зараз уряд Нідерландів уже може і має звертатися до Європейського суду з прав людини в Стразбурзі проти Росії від імені усіх жертв літака. З такою вимогою до прем'єра, який обіцяв іти до кінця для встановлення справедливості, виступає правник із університету Амстердама. А поки щодо Росії позивається група родичів - 33 особи, вимагаючи десяти мільйонів доларів компенсацій для кожного. На думку адвоката, шанси виграти справу є високими. "Оскільки тепер ми знаємо, що це була ракета "Бук", яку привезли з Росії, а після збиття повернули назад, це означає дуже і дуже високу вірогідність причетності російської держави. Для жертв та їхніх родичів дуже важливо – це велика можливість вдалої справи перед Європейським Судом з прав людини на основі нової інформації проти Росії", - зазначив професор Міжнародного вільного університету Амстердама Гууа.

Цей самий суд розгляне ще одну справу - четверо родичів загиблих із Німеччини позиваються проти України через незакриття повітряного простору для авіасполучення. Адвокат родичів Ельмар Гімулла, що 6 років був радником уряду Росії, в тон російської пропаганди ледь не єдиний звинувачує слідство в політичній заангажованості. "Я вважаю, що всі уряди, а особливо західноєвропейські дуже зацікавлені в тому, щоб приховати правду. Я цілком впевнений, що прокуратура, яка представляє результати, не є незалежним розслідувачем, а підкоряється волі свого уряду", - сказав адвокат.

Проте для Росії судові процеси обіцяють бути різними і катастрофічними. Заблокувавши створення міжнародного трибуналу в ООН, Кремль не втече від судів національних. Вимогу віддати російський уряд під трибунал уже виголосила Малайзія. Австралія була ще конкретніша: імена винних в катастрофі рейсу МН17 на Донбасі хочуть назвати до конця 2016 року, заявила міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп. Вона додала, що процес має нагадувати трибунал як Локербі, який змусив тоді лівійську владу відповідати за підірваний терористами літак. 

Утім всі згоровані сім'ї, батьки і діти загиблих в літаку розуміють: міжнародне слідство триватиме щонайменше ще рік, а суди можуть тривати роками.

Наталія Фібріг.

Світ сколихнув висновок міжнародних експертів у справі малайзійського Boeing-777

Світ сколихнув висновок міжнародних експертів у справі малайзійського Boeing-777

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація