Київська школярка винайшла тепловізор, який "бачить" крізь стіни

Київська школярка винайшла тепловізор, який "бачить" крізь стіни

молода киянка удосконалює військовий прилад

Над винаходом дівчина працювала кілька місяців.

15-річна школярка з Києва розробила принцип дії тепловізора, який здатен бачити крізь стіни. Ідея виникла ще після перших обстрілів людей на Майдані, повідомляє "Спецкор".

Звичайний тепловізор дає змогу виявити людину на кілька сотень метрів або виявити засідку у кущах. Тепловізори не розрізняють дня і ночі - вони реагують на тепло живої істоти і здатні побачити її на відстані кілометра, незважаючи на дим і туман.

Школярка Настя додала до сенсора інфрачервоного випромінювання хімічний та ядерний аналізатори, тобто вдосконалила тепловізор так, що він тепер бачитиме навіть крізь стіни - вловлюючи у повітрі хімічні сліди присутності людини чи застосування зброї.

Попри зусилля волонтерів, тепловізорів у війську бракує. Особливо такі апарати потрібні на блокпостах, які мають стерегти позиції цілодобово. Дим, туман чи темна ніч для них не перепона. Основна проблема – ціна такого приладу. Найдешевші стартують від 6 тисяч гривень, для більш чіткого бачення використовують легші, менші, з витривалішою батареєю - від 30 до 300 тисяч гривень. Найдорожчі ті, які кріпляться до зброї: дальність бачення у таких приладів - кілька кілометрів, вони можуть працювати за будь-якої погоди - при температурі від -40 до +65, водозахисні та коштують від 400 до 600 тисяч гривень.

Молоді столичні винахідники намагаються удосконалити свій виріб і сподіваються, він уже найближчим часом зможе зберегти життя наших вояків.

Кореспондент Ганна Цапик

Удосконалений тепловізор зможе "дивитись" крізь стіни

Удосконалений тепловізор зможе "дивитись" крізь стіни

Повʼязані теми:

Наступна публікація