"Київським князям" Федоруку і Карплюку загрожує 12-річне ув'язнення

"Київським князям" Федоруку і Карплюку загрожує 12-річне ув'язнення

Фото: Інформатор

Втім, навіть підозри мерам Бучі та Ірпеня досі не висунуто.

Гучний земельний скандал у містах-сателітах Києва Бучі та Ірпені позначився 31 обшуком у кабінетах і приватних оселях міських голів. Мера Бучі Анатолія Федорука викликали на допит, а очільника Ірпеня Володимира Карплюка ніде не можуть знайти, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Їм інкримінують незаконне відчуження і передачу 890 гектарів лісу під забудову в рекреаційній зоні. Із них 14 га дісталися колишньому віце-спікеру ВР Ігорю Калетнику – у місці, де одна лише сотка коштує не менше $ 10 тисяч.

Ворота маєтку Карплюка під час обшуку були заблоковані мікроавтобусом, за парканом – люди в бронежилетах, касках та зі зброєю. Про те, що всередині обшук, розповідають поліцейські, що прибули на виклик. Але й в них інформації обмаль. "Адвокат викликав, що не пред'являють посвідчення", - казали вони.

У будинку бучанського голови Анатолія Федорука обшук теж відбувся за зачиненими дверима. Не пустили всередину навіть мерського адвоката.

Генпрокуратура взялася за скандальних очільників Бучі та Ірпеня

Генпрокуратура взялася за скандальних очільників Бучі та Ірпеня

Новину про те, що генпрокуратура зі світанку обшукує будинки мерів двох містечок Київщини виклали у соцмережах народні депутати. Цій звістці дуже зрадів бучанський активіст Віктор Бархоленко, який десять років стежить за оборудками можновладців із землею. "Це сотні мільйонів доларів", - твердить він.

Землі на таку суму, за даними Бархоленка, спільно розкрадали мери. "Оформлялися землі на підставних осіб, далі переводилися ці землі у власність будівельної компанії "Будрегіонвест", засновниками якої були дружини мера бучі Федорука і мера Ірпеня Карплюка – і в такий спосіб реалізовували вони свій будівельний бізнес", - каже громадський активіст.

Натомість у мерії Бучі називають обшуки тиском на органи місцевого самоврядування. "Я прийшов на роботу. На роботу мене не пустили", - скаржиться секретар Бучанської міськради Василь Олексюк. У кабінетах посадовців також відбувалися слідчі дії.

У мерію Бучі вдень нікого не пускали. За зачиненими дверима там облаштувалися озброєні люди. А от міська рада сусіднього Ірпеня працює у звичайному режимі. Мера Володимира Карплюка там бачили вчора, він проводив прийом громадян. Але сьогодні на роботу не вийшов.

У двох меріях, земельних департаментах, приватних будинках та автомобілях шукали документи з оригіналами підписів про передачу землі навколо Бучі. Генпрокуратура роз'яснює: земля – державна, розпоряджатися нею має право лише Кабмін, а не міськради. У маєтку Федорука знайшли велику суму грошей, однак про їхню процесуальну вагу слідчі говорити не поспішають. У прокуратурі кажуть, що обшуки були продуктивними – вилучено чимало документів, які підтверджують незаконні оборудки із землею.

Тим не менше підозр мерам обох міст поки що не вручали. Обом світить стаття 364 – зловживання владою. Та якщо докази будуть вагомими, її можуть перекваліфікувати на 191-шу – привласнення і розтрата. А це вже до 12 років з конфіскацією.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація