Коли чекати на безвіз з ЄС. Що означає останнє рішення європарламенту щодо України

Коли чекати на безвіз з ЄС. Що означає останнє рішення європарламенту щодо України

Фото: Reuters

Ця угода вкрай важлива для ефективності та надійності політики Євросоюзу з візової лібералізації. 

Сьогодні, 8 грудня, профільний комітет Європейського парламенту з питань цивільних свобод, юстиції та внутрішніх справ схвалив механізм тимчасового призупинення дії безвізового режиму з третіми країнами.

Схвалення механізму тимчасового призупинення дії безвізу 

Ще вчора, 7 грудня, Комітет постійних представників (Coreper) від імені Ради ЄС підтримав погоджений з Європейським Парламентом компромісний текст про норму щодо перегляду механізму призупинення, який може бути застосований до усіх чинних угод з візової лібералізації. Угоду було досягнуто між Радою ЄС, Європейським Парламентом і Європейською Комісією того самого дня, повідомляє European Union in Ukraine на своїй сторінці у Facebook.

"Ця угода збалансована; вона вкрай важлива для ефективності та надійності політики Євросоюзу з візової лібералізації. Чинний механізм призупинення не є адекватним і наразі його буде поліпшено. Водночас факт того, що нам вдалося досягти угоди, має відкрити двері для подальшого прогресу у питаннях візової лібералізації з іншими країнами, які виконали усі необхідні зобов'язання. Завдяки досягненню цієї угоди, Словаччина як країна-голова у Раді ЄС засвідчує виконання одного зі своїх найбільших пріоритетів", – підкреслив Міністр внутрішніх справ Словаччини та голова засідання Ради ЄС Роберт Каліняк.

Головна мета

Зазначається, що головною метою переглянутої норми є зміцнення механізму призупинення – зокрема, за допомогою полегшення для країн-членів ЄС процесу виявлення обставин, що можуть призвести до введення цього механізму. Це також відбувається за допомогою надання можливості Європейській Комісії запускати механізм з власної ініціативи та доручаючи Комісії щороку звітувати перед Європарламентом і Радою ЄС щодо тої межі, до якої країни, які мають безвізовий режим з ЄС, відповідають усім необхідним критеріям.

"Можливі підґрунтя для введення механізму було розширено; йдеться, зокрема, про погіршення співпраці щодо реадмісії, вагоме збільшення частки відмов у заявках, що стосуються реадмісії, включаючи громадян інших країн в дорозі, та відчутне збільшення ризиків для державної політики або внутрішньої безпеки країн-членів ЄС", – йдеться у повідомленні.

Також використання механізму буде полегшено за допомогою скорочення звітних періодів та кінцевих термінів заради пришвидшення процедури.

"Наприклад, звітний період для порівняння обставин, що призвели до введення механізму призупинення з попередньою минулорічною ситуацією або перед лібералізацією візового режиму, скорочено з шести до двох місяців", – додали у відомстві.

Що відбудеться далі

Механізм призупинення може бути запущено за допомогою сповіщення країни-члена ЄС або Європейською Комісією.

Якщо проста більшість країн-членів Євросоюзу доводить питання до загального відома, Єврокомісія повинна буде ухвалити рішення до виконання, яким тимчасово призупиняє дію безвізової норми для певних категорій громадян відповідної країни, що не входить до складу ЄС, на період у 9 місяців.

Якщо ж обставини, за яких було застосовано механізм призупинення, не припиняються, Єврокомісія має ухвалити (найпізніше за два місяці до сплину періоду у 9 місяців) делегований законодавчий акт; згідно з ним, відбувається тимчасове призупинення безвізового режиму для усіх громадян відповідної країни з-поза меж ЄС на період у 18 місяців.

"Також було введено механізм моніторингу. Його мета – гарантувати, що громадяни країн з-поза меж ЄС, які отримали право безвізових подорожей до Євросоюзу після діалогу з візової лібералізації, й далі відповідають критеріям, що слугували підґрунтям для надання їм безвізового статусу", – наголошується у повідомленні.

Наступні кроки

Оскільки Комітет постійних представників підтвердив угоду від імені Ради ЄС, норму буде надіслано до Європейського Парламенту для голосування у першому читанні, а після її буде надано Раді ЄС для схвалення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація