Кривавий розстріл: у Луцьку через 76 років знайшли останки понад 100 жертв НКВС

На місці знайденого поховання планують поставити скляний саркофаг.

У Луцьку краєзнавці знайшли останки понад 100 жертв комуністичного режиму - в'язнів луцької тюрми, розстріляних НКВС на початку німецько-радянської війни, 23 червня 1941 року.

Про це пише українська служба ВВС.

Загалом, за орієнтовними оцінками, тоді було вбито близько двох тисяч людей. Краєзнавці шукали поховання на території луцької тюрми не один рік. Де саме вони розташовані, напевне ніхто не знав: з поверненням радянської влади на Волинь про це боялися говорити, а братські могили, облаштовані біля тюрми за німців, енкаведисти зрівняли із землею і заасфальтувати.

У знайденому через 76 років похованні ексгумовано 107 останків. Рештки виявили у п'ятиметровій ямі, на глибині двох метрів. За попередніми даними, загиблі - це молоді люди віком до 30 років, у тому числі жінки. Також підняли на поверхню рештки кісток, а також одягу, посуду, замки, гільзи і передали на судово-медичну експертизу.

Людей мертвих скинули у вирву з-під авіабомби, що розірвалася 22 червня на території тюрми, а зверху накидали документи, полили керосином і усе підпалили. У серпні 1941 році німці дозволили організувати у Луцьку похорон. Тоді ж люди поставили чотири дубові хрести на місцях поховань. Але у 1944-му енкаведисти хрести наказали знести, а ті місця - заасфальтувати.

Згідно із архівними документами, станом на 10 червня 1941 року у Луцькій тюрмі НКВС утримували 2 754 в'язні. В основному це активісти ОУН, священики, інтелігенція, так звані куркулі. Людей знищили у луцькій тюрмі за місцем утримання у зв'язку з початком війни з Німеччиною.

На місці знайденого поховання планують поставити скляний саркофаг. Водночас, пошуковці та представники громадськості говорять про необхідність пошуку інших місць захоронень на території тюрми, а також про облаштування музею пам'яті у нинішньому монастирі.

Місцева влада попередньо погодилася виділити на це кошти у бюджеті 2018 року.

За даними Інституту національної пам'яті, радянська влада, відступаючи улітку 1941-го перед нацистами, знищила у в'язницях на території Західної України, за різними даними, від дев'яти до 20 тисяч людей.

Нагадаємо, що закатованих на Прикарпатті перепоховали 225 жертв НКВС.

Братську могилу жертв сталінського терору знайшли випадково у селищі Єзупіль. Усього 225 рештків, серед них – 54 дитячі. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація