Кривий Ріг стоїть на величезних порожнинах, а люди живуть, як на пороховій діжці

Кривий Ріг стоїть на величезних порожнинах, а люди живуть, як на пороховій діжці

Експерти не здатні прогнозувати землетруси у Кривому Розі

Єдиний поштовх землетрусу налякав місто. Дехто навіть кілька годин провів на вулиці, побоюючись повертатись у свої домівки.

Жителі Кривого Рогу через землетрус провели неспокійну ніч проти 24 червня, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Близько півночі місто струснуло так, що у людей зі стін попадали картини, захиталися меблі та люстри. Землетрус зафіксували усі українські та декілька закордонних сейсмостанцій. Його потужність сягнула 5 балів за шкалою Ріхтера.

Підземний поштовх відчули в усіх районах міста, але найбільше дісталося вулиці Електрозаводській.

За якихось півгодини, розповідають у МНС, до них надійшло понад три сотні дзвінків. За адресами, що називали люди, одразу виїхали спеціальні рятувальні бригади. Вони працювали всю ніч, обстежуючи територію міста.

"Одразу поїхали на промислові об'єкти, щоб виключити якісь НП там, їх не було. Так само стало відомо, що немає руйнувань і постраждалих", - повідомив керівник чергової зміни оперативно-диспетчерського відділу МНС у Кривому Розі Олександр Воскобойник.

Перелякані люди хапали документи та вибігали на вулицю. Вони чекали повторних поштовхів. Деякі навіть кілька годин провели вночі під відкритим небом, побоюючись повертатись у свої домівки. На щастя, поштовхи не повторилися.

"Епіцентр був десь на території Кривого Рога. Це був один поштовх, тривалістю приблизно три секунди", - розповів керівник третього державного пожежно-рятувального загону міста Олександр Хливний.

Достеменну причину землетрусу в сейсмостабільному Кривбасі науковці обіцяють озвучити згодом. А зараз зазначають, що у цьому районі їхня техніка фіксує приблизно три-чотири таких коливань на рік, щоправда, вони значно слабші. І в більшості випадків, всі мають техногенну причину, тобто пов'язані з розробкою корисних копалин, пояснив заступник начальника головного центру спеціального контролю Державного космічного агентства України Володимир Шапка.

Це підтверджують і в самому Кривому Розі. Через видобуток корисних копалин, який триває тут вже майже 200 років, все місто, у прямому сенсі, стоїть на величезних порожнинах. Які процеси там відбуваються, досі не знає ніхто, адже програма з їхнього моніторингу і досі тільки у проекті.

"Там може дощем підмочити, якісь процеси, величезні частини ґрунту зсуваються, обвалюються. Де це трапиться, коли, до яких наслідків призведе, - все це сьогодні не можна сказати", - наголосив керівник управління з питань надзвичайних ситуацій Криворізького виконкому міськради Сергій Жупінас.

Попри те, що більшість фахівців схиляються до техногенної причини нічного землетрусу, цілком виключити природні чинники неможливо. Бо ж саме через Кривий Ріг проходить розлом континентальної гранітної плити і навіть найменший її рух може спричинити коливання земної поверхні.

Кореспондент ТСН Олена Усенко

Кривий Ріг цієї ночі пережив землетрус

Кривий Ріг цієї ночі пережив землетрус

Повʼязані теми:

Наступна публікація