Ланцюги єднання у всій Україні і 30-метровий прапор на мосту Патона: де і як відзначають День злуки

98 років тому на Софійській площі в столиці оголосили об'єднання УНР і ЗУНР в єдину соборну Україну.

У всій Україні в неділю, 22 січня, відбуваються масові акції до Дня злуки.

Так, у столиці на мосту Патона провели 10-ту ювілейну акцію "Об‘єднай береги Дніпра "живим ланцюгом" Соборності", передає УНІАН.

Під час неї понад тисяча учасників утворили "живий ланцюг". За словами організаторів, акцію мають провести і в Одесі, Ужгороді, Бахмуті, Краматорську, Житомирі, а також у Варшаві та Любліні. Між іншим, акцію організували 150 волонтерів і 10 громадських організацій.

"Хоча державне об'єднання УНР і ЗУНР у 1919 році відбулося лише символічно, воно мало вирішальне значення для утвердження Української соборної суверенної держави у теперішніх кордонах. Воно окреслило географічні, політичні та ідентифікаційні контури єдиної України. Соборність залишилася сильною, животворною ідеєю, переданою нащадкам. Тому ми так урочисто відзначаємо цей день", — сказав президент України Петро Порошенко.

Своєю чергою, у Харкові в акції "Ланцюг єднання" до Дня Соборності України взяли участь близько 300 людей. Виконавши Гімн Україн та спільну молитву учасники вишикувалися плечем до плеча вздовж вулиці Сумської, утворивши ланцюг від площі Свободи до будівлі Харківського академічного театру опери та балету.

"У центрі Одеси люди з нагоди Дня Соборності на знак єднання сформували фігуру сонця, тримаючи прапори України і всіх регіонів країни. Перед присутніми виступив учасник АТО, який закликав вшанувати пам'ять українських патріотів, які загинули під час Революції гідності, — Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Юрія Вербицького й інших", — йдеться в повідомленні.

Акції відбулися і на окупованих територіях, зокрема, в Сімферополі.

Нагадаємо, у неділю, 22 січня, країна святкує день офіційного об'єднання Української та Західноукраїнської народних республік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація