Лихі 90-ті у Карпатах: молодики з автоматами штурмують селян через землю

Лихі 90-ті у Карпатах: молодики з автоматами штурмують селян через землю

У селі Поляниця розгорнулась війна за землю

Люди налякані – їх весь час переслідують люди в чорному зі зброєю.

У мальовничих Карпатах розгорнулась війна за землю, що нагадує лихі 90-ті, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

"Кинуті" селяни

Село Поляниця знаходиться в самому центрі українських Карпат. Красива природа та гори роблять ці місця перлиною України.

Але в спокійне життя селян нещодавно увірвалась справжня війна - за землі, які знаходяться поруч із вже відомим на весь світ гірськолижним курортом "Буковель". Лише одна сотка землі там коштує тисячі доларів.

Спочатку в село прийшли люди, які запропонували місцевим купити у них землю. Близько десятка людей погодились. Але отримавши цінний чорнозем Карпат, невідомі ділки вирішили "кинути" селян.

"Вони пообіцяли, що на наступний день віддадуть гроші. Розрахуються з людьми - все, як має бути. Проходить день, два. Люди починають питати, Мар'яна, скажіть будь ласка, що нам робити, бо з нами не розраховуються", - розповідає мешканка села Поляниця Мар'яна Цюпа.

Віддати під дулом автомата

Тим, хто насмілився підняти галас, погрожують смертю. Чоловіку на ім'я Іван довелось навіть переховуватись від злочинців. Від Івана вимагали згоди на безоплатну передачу 30 соток землі. Йому нічого не залишалось як погодитись.

"Підходять два чоловіки у всьому чорному, посадили їх в машину і під дулом автомата сказали - хлопці, це гроші наші", - переповідає Мар'яна історію Івана.

Ще майже гектар злочинці добули в такий самий спосіб. Село Поляниця почало нагадувати мафіозне пекло. Місцеві раптом відчули, як золота земля насправді йде з під ніг. Село повстало.

"Ми не можемо, ми скоро будемо боятися з хат своїх виходити. Вони ходять зі зброєю, заходять до садків дитячих, шкіл", - каже місцева мешканка.

І дійсно, в селі навколо приміщень вночі і вдень стоять невідомі. Журналісти "Грошей" намагалися з ними поспілкуватись. Але таємничі молодики відмовились повідомляти про те, хто вони і чиї інтереси представляють.

Правоохоронці під підозрою

А місцеві кажуть - за земельними оборудками може стояти міліція. Тим часом в прокуратурі Івано-Франківської області повідомили, що на міліцію приходять скарги.

"Прокуратурою області зареєстровано кримінальне провадження за фактом вимагання неправомірної вигоди посадовими особами Поляницької сільської ради. Надійшло звернення жителів села Поляниця з приводу неправомірних дій працівників правоохоронних органів, які проводять слідчі та розшукові дії з цього провадження", - повідомив прокурор відділу прокуратури Івано-Франківської області Роман Косовець.

І тільки-но місцева влада почала давати відсіч злочинцям, почалися провокації. На сільського голову тиснуть невідомі. Микола Поляк заляканий і ховається від усіх.

"Я зараз у своїх друзів, не скажу де. Я прошу журналістів зупинити це свавілля", - заявив Поляк.

За його словами, хтось вирішив захопити цілий регіон коштовної землі. А за те, що він не підкорився, йому погрожують.

"Звідкись, з невідомих телефонів, мені дали зрозуміти, що можуть підкинути мені або зброю, або валюту, або наркотики. Я боюсь за себе, за свою дружину і своїх дітей", - каже він.

У Карпатах люди зі зброєю відбирають землю у селян

У Карпатах люди зі зброєю відбирають землю у селян

Міліція тим часом повідомляє, що виконує перевірки на завдання прокуратури, а слідчі дії проводяться за рішенням суду.

Однак проти правоохоронців повстали й юристи, до яких звертаються місцеві.

"Вони кажуть, що до них неодноразово звертаються невідомі, які представляються представниками міліції, УБОЗу і просять зробити ті чи інші дії щодо відчуження земельних ділянок, інакше в них вдома будуть знайдені заборонені законом речі, а саме наркотики, зброю або будь-які інші цінності", - каже адвокат Євгенія Мнишенко.

Чи дійсно у подіях в Паляниці замішані правоохоронці? Прокуратура обіцяє розібратися.

"Ці слідчі та розшукові дії виконуються з порушеннями, ось все, що на даний час відомо", - каже прокурор Роман Косовець.

Вагітна Мар'яна внаслідок бойових дій в селі мало не втратила дитину. Тепер вона сподівається, що коли її малюк народиться, він буде жити на цій землі, де жили й її батьки.

Нагадаємо, українці залишаються без оздоровчого відпочинку через тотальну корупцію у Криму. Кримська земля в прямому сенсі полита кров'ю, бо за останні 3 роки в Криму вбито вже 5 сільських та міських голів. Однак охочих стати там мером менше не стає, аж надто легко можна урвати шматок і втекти.

Журналіст програми "Гроші" Віталій Єрмак

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Єрмак очолив Офіс президента
Наступна публікація