Лікарі розповіли, як убезпечити себе від кліщів

Лікарі розповіли, як убезпечити себе від кліщів

Лікарі розповіли, як убезпечити себе від кліщів

Щоп'ята жертва кліща хвора на бореліоз / Фото: Getty Images

Переважно вони зимують у старому листі, тому найперший засіб профілактики - це прибирання території.

У столиці з'являється перша статистика: щоп'ята жертва кліща хвора на бореліоз. Сезон хвороби Лайма відкрили 8-го лютого, натомість перший інфікований пес потрапив до лікарні ще 2-го січня. А це означає, що теплі зими не тільки сприяють розмноженню кліщів, а й подовжили їхній сезон із трьох місяців на цілий рік. І за прогнозами фахівців, активізуються комахи вже найближчим часом. 

Про це йдеться у сюжеті ТСН 19.30.

Якщо у тварини температура вища за 39 градусів, то її варто везти до ветеринара. Лікування бабезіозу - нескладне, та якщо втратити час, тварина може померти. Ця хвороба не страшна для людей, від цеї немає вакцини, захистити тварину можуть спеціальні нашийники, спреї, таблетки і ретельний огляд після прогулянок.

Водночас уже кілька років поспіль Київ - лідер захворюваності на бореліоз, або хворобу Лайма - цифра росте щороку в півтора раза. Вона має дуже багато проявів, може приводити до уражень нервової і серцево-судинної системи при неналежному лікуванні. Але якщо хвороба Лайма лікується правильно й вчасно, практично у 100% випадків можна гарантувати людині одужання. 

Переважно кліщі зимують у старому листі, тому найперший засіб профілактики - це прибирання території. Якщо ж під час прогулянки, приміром, парком, вас все-таки вкусив кліщ, обов'язково звертайтеся до лікаря. Зафіксований і підтверджений експертизою факт укусу допоможе отримати компенсацію.

Відшкодувати вам лікування і навіть моральний збиток має балансоутримувач, який недогледів за кліщами на своїй території. Щоправда - через суд. А от щоб убезпечитися від хвороб, достатньо використовувати репіленти, прикривати тіло і бути уважними до тварин. 

У Києві почався сезон кліщових інфекцій

У Києві почався сезон кліщових інфекцій

Повʼязані теми:

Наступна публікація