Ліквідатор ЧАЕС пережив три види раку та захопився спортом

Ліквідатор ЧАЕС пережив три види раку та захопився спортом

Фото: УНІАН

Григорій Михайлович 30 років тому проривався через автоматника на станцію, аби виконати наказ.

Боярчуков прибув в зону катастрофи 14 травня 1986 року
Звичайний ліквідатор Чорнобильської катастрофи Григорій Боярчуков пережив три види раку, кілька операцій та хіміотерапій, та зараз вражає надзвичайною жагою життя, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Його справжнього голосу рідні не чули вже кілька років. Григорій Михайлович розмовляє за допомогою голосового протеза. Через пухлину йому видалили горло. Протягом останніх трьох років рак йому діагностували тричі: горла, простати та легенів.

Його особистий Чорнобиль розпочався 14 травня 1986. Йому було – 39 років. Він уже знав, що стався вибух. Ввечері прийшов додому з городу. По телевізору побачив звернення Горбачова. Вже майже вночі в двері постукали. Повістку, яку принесли тоді, ліквідатор береже до сьогодні.

"Об 11 годині вони прийшли, ось написано: "негайно з'явитися". До ранку я вже був у Чорнобилі. Тут же я пішов, як був, у брудному одязі після городу", - розповів Боярчуков.

Перші дні його рота їздила по селах - окопували ґрунт навколо хат. Цю роботу ліквідатор називає марною.

Історія звичайного ліквідатора Чорнобильської катастрофи з надзвичайною жагою до життя

Історія звичайного ліквідатора Чорнобильської катастрофи з надзвичайною жагою до життя

Наказ їхати до реактора їм дали через тиждень роботи у зоні. Григорій Михайлович розповідає – проходити на станцію треба було через адміністративний корпус. Автоматник їх не пропустив, бо не було перепусток. Групою вирішили – наказ важливіший.

"Вздовж будівлі пройшли – там поламаний паркан, танком розвалили, коли все почалося. Ми через той пролом зайшли і пішли на станцію, неначе за своєю ініціативою", - ділиться ліквідатор.

В них не було захисних костюмів. Лише звичайний одяг та респіратори. Дозиметрів, каже Григорій Михайлович, у їхній роті теж не було. Про те, що рівень опромінення перевищений, дізналися від генерала, який на третій тиждень їхнього перебування у зоні прийшов зі скандалом.

"Ви знаєте, що зараз ми вас повеземо в тюрму? За що, кажу?! Ви читали наказ? Якщо 25 рентген ви набрали, то в госпіталь негайно, а командира під трибунал!" - пригадує Боярчуков.

Перші роки Григорій Михайлович роки намагався приховати стан свого здоров'я. Просив лікарів не писати у картці про променеву хворобу.

Згодом, коли стало зовсім погано, вирішив відновити документи. Аби довести, що був біля реактора, направив запит у Москву. Через кілька місяців надійшла відповідь: "дійсно брав участь, але наказу про виїзд на станцію в документах немає! А книга доз опромінення знищена через високу опроміненість!"

Нині в Григорія Михайловича третя група інвалідності. За плечима – кілька операцій та хіміотерапій. Каже, вижити допомагає спорт. Займається вже рік, двічі на тиждень. Сьогоднішнє тренування – перше після операції. Три тижні тому йому видалили частину легенів.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація