Луценко розповів, хто домовлявся про "коридор" в Іловайську

Луценко розповів, хто домовлявся про "коридор" в Іловайську

Фото: Сайт президента України

Під час "Іловайської трагедії" російська армія вчинила "віроломно".

Під час "Іловайської трагедії" переговори із російською стороною вів начальник Генштабу Віктор Муженко, але російська армія вчинила "віроломно".

Про це заявив Генпрокурор Юрій Луценко під час засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки.

"Контакти між українською і російською стороною відбувалися. І їх проводив начальник Генштабу Муженко в присутності свідків, а також заступник Генерального штабу РФ генерал-полковник Богдановський", - сказав він.

Луценко сказав, що це не варто розглядати як "виключну ситуацію".

"Така можливість діалогу передбачена Женевськими угодами. Як історичний приклад можу послатися на аналогічні дії керівництва ізраїльскої і єгипетської армії під час війни на Синайському півострові, де оточена єгипетська армія запросила "зелені коридори" і отримала їх від керівництва ізраїльської армії", - додав він.

Луценко наголосив, що дії російської армії засвідчують її "віроломність".

"Віроломність у тому, що нанесені українські розпізнавальні знаки на техніку, віроломність у тому, що дані гарантії на виход, а людей розстрілюють впритул, є юридичною констатацію, яка ляже в основу міжнародного рішення суду", - сказав він.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Вони зазнали значних втрат. За офіційними даними, загинули 366 українських військових, 249 поранено, 128 взято в полон та 158 зниклих безвісти. Разом з тим, парламентська ТСК з розслідування трагедії оцінює загальні втрати українських військ у 1 тис. осіб. Крім того, сили АТО за час боїв під Іловайськом втратили військової техніки на майже 300 млн грн.

У Міноборони практично одразу після трагедії заявили, що Іловайськ – наслідок незлагоджених дій добровольців і армії. Тимчасова слідча комісія розглядає помилку кадрових призначень і помилкові дії тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея та керівника Генштабу Віктора Муженка.

Генпрокуратура пообіцяла невдовзі назвати імена винуватців Іловайської трагедії

Генпрокуратура пообіцяла невдовзі назвати імена винуватців Іловайської трагедії

Повʼязані теми:

Наступна публікація