Луценко запевнив, що Горбатюку не загрожує звільнення

Луценко запевнив, що Горбатюку не загрожує звільнення

Фото: УНІАН

Генпрокурор пояснив представникам родин Небесної сотні, чому забрав частину справ у відділу спецрозслідувань.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не припускає звільнення з посади керівника Департаменту спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка, про це він вже повідомив прокуророві, який нині перебуває на лікарняному.

"Я не допускаю звільнення Горбатюка взагалі. Сказав йому – "Сергій, навіть не надійся". Я маю до нього ряд претензій, вони об'єктивні, технічні. Є помилки слідчих, є речі, з якими треба розбиратися Генеральної інспекції… але Сергій Вікторович, з моєї точки зору, має бути незмінним керівником слідства у справах Майдану, оскілки ніхто краще нього в цьому не розбирається", - розповів Луценко журналістам під час зустрічі з представниками родин Небесної сотні.

Водночас для Луценка незрозуміла позиція Горбатюка, який критикує закон про заочне засудження. За словами очільника ГПУ, справа прокурора – це неухильно виконувати ті закони, що є.

"Він категорично проти заочного засудження – я вважаю, що це неправильно. Прокурор не має вибирати – цей закон добрий, а цей недобрий. Це не його робота. Прокурор має робити все згідно чинного законодавства", - заявив Генпрокурор.

Під час зустрічі Луценко заявив, що вдався до реорганізації справ Департаменту спецрозслідувань тільки через те, що справи з економічним складом злочину, а це – розкрадання, зловживання та інше – мають певні часові обмеження, які далі затягувати немає змоги.

"Є ряд економічних справ щодо посадовців того періоду. Зокрема йдеться про справу Клюєва, Курченка, Клименка, Азарова, Бойка, інших проваджень, які знаходяться в цьому департаменті. Вважаю, що ми не можемо тягнути з подачею цих справ до суду з наступних причин: по-перше, під загрозою є терміни зберігання інформації в банках, які складають здебільшого 5 років. Тобто 2011 рік – перший рік президентства Януковича вже під загрозою видачі матеріалів. Якщо ми далі затягнемо – ця загроза ще збільшиться.

Також загрозою є збереження на довгий наступний термін санкції, які наклали західні країни на активи цих чиновників. Ці санкції не просто під загрозою, а вже й знімаються. Тривожний знак – ви знаєте, що зняли санкції з Азарова-молодшого, Клюєва. На щастя, зняли більш старі санкції, більш нові ще діють, тобто активи під арештом, але це тривожний дзвіночок", - пояснив Луценко.

Кілька днів тому Луценко заявив, що нове управління Генпрокуратури, яке займатиметься справою щодо екс-президента Віктора Януковича та його спільників, очолить підлеглий керівника департаменту спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка Дмитро Басов. Це стосується економічної складової злочинів колишньої влади.

Прокурорські війни: чому в ГПУ конфліктують через розслідування злочинів Януковича

Прокурорські війни: чому в ГПУ конфліктують через розслідування злочинів Януковича

Повʼязані теми:

Наступна публікація