Маріуполь уже третій тиждень живе в постійній напрузі та готується тримати оборону

Маріуполь уже третій тиждень живе в постійній напрузі та готується тримати оборону

Маріуполь уже третій тиждень живе в постійній напрузі та готується тримати оборону / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Джерела повідомляють, що в сусідній Новоазовськ перекинули велику кількість бойовиків та військової техніки.

Кілька разів на тижні із синьо-жовтими стягами виходили на вулиці мешканці Маріуполя на Донеччині, щоб нагадати російським військам: місто - було і є українським. Один з найбільших портів на Азові, ключовий пункт на суходільному шляху до Криму, Маріуполь готується тримати оборону. Адже місто обросло чутками про можливий наступ ворожих військ.

Нині, здавалося б, у Маріуполі все спокійно. Але інформатори з тих місцевих жителів, хто живе на території, яку контролюють російські війська, повідомили, що з півночі в Новоазовськ 14 вересня перекинули велику кількість бойовиків та військової техніки. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Маріуполь готується тримати оборону

Маріуполь готується тримати оборону

У "зеленці" заховано близько сотні одиниць ворожої "броні". Біля Тельманового (це зовсім поруч із Маріуполем) створено центр підготовки бойовиків. Така собі терористична "учєбка".

Усі позиції сепаратистів облаштовуються протитанковими установками "Фагот". Це, в принципі, зброя для оборони. Отже, бойовики побоюються наступу української армії.

І кожного дня розповсюджують чутки про те, що будуть брати Маріуполь. Проте це зараз неможливо, принаймні, військовим шляхом.

Навколо Маріуполя збудували чимало оборонних споруд, підступи до міста оберігають українські війська, добровольчі батальйони, що вже отримали важку техніку. Тим часом у самому Маріуполі вже провели кілька патріотичних мітингів із синьо-жовтими прапорами. У школах та інших закладах періодично проводять тренувальні евакуації на випадок обстрілів.

Крім того, у місті вже створили так звані партизанські загони – для боротьби із ворожими бойовиками. Таких груп кілька. Партизани нікому не підпорядковуються. Зібрались самотужки, підготувались до міських боїв. Охоче демонструють зброю, втім, не особливо вдаються до пояснень, як її здобули. До перемир'я ставляться скептично. Постійно ходять у розвідку по глибоких тилах противника, бачать, що російські війська готуються до наступу. Партизанів офіційно немає. Їх ніхто не змушує дотримуватись припинення вогню. Зараз вони планують піти у рейд та повернутися з-за лінії фронту з трофеями.

Сама земля буде протистояти російським оккупантам, вірять сучасні партизани. Маріуполь - ключове місто в українській обороні, бо закриває шлях на Крим.

Місто діви Марії – а саме так перекладається з грецької Маріуполь - удень димить своїми заводами за спинами хлопців. А вночі дивиться тисячами очей-вогників на Схід. Місто не спить і ніби виходить на варту разом зі своїми бійцями, що разом з ним не стуляють очей.

Кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація