Масові викрадення авто в Україні: схеми зловмисників та як захистити свою машину

Масові викрадення авто в Україні: схеми зловмисників та як захистити свою машину

Фото: pixabay.com

Викрадені автомобілі продають чиновникам або розбирають на запчастини.

Викрадення машин - чи не найбільша судина в системі вуличного криміналу в Україні, лише минулого року у Києві викрали майже 2 тисячі автомобілів, тобто близько п‘яти машин щодня, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

Зазначимо, раніше автомобілі викрадали переважно на замовлення чи перепродаж, проте нині захмарна кількість викрадень дозволяє "перевізникам" не ускладнювати життя, зливаючи непопулярні викрадені машини на "сірі" розбірки – місця, часто в звичайному гаражі, де машину без документів розбирають на запчастини, продаючи далі через інтернет.

За словами колишнього власника однієї з нелегальних розбірок Володимира, загалом викрадені машини поділяються на два види:

"Коштовні - як правило, їх викрадають у меншій кількості і на замовлення, як правило, вони йдуть чиновникам, які не сильно ускладнюють собі життя законними оформленнями, і другий – машини популярні, яких багато і, відповідно, на них затребувані запчастини у великій кількості", - розповів він.

Також колишній власник "бізнесу" наголосив, що авто на запчастини коштують копійки.

"Наприклад "Тойота Кемрі", середня ціна 2–3-річної машини – 23-26 тисячі. Такі машини на розбирання заганяють максимум під 20% від їхньої вартості – 4-5 тисяч доларів", - підрахував Володимир, додавши, що найпопулярніші марки – "японці", але також добре йдуть "лексуси", "ВАЗи" та "Тойоти".

Водночас, якщо людина не знайшла свою викрадену машину протягом кількох годин, шансів повернути її майже немає, адже щоб розібрати авто вистачить 4-5 годин.

Журналісти "Грошей" провели експеримент і з'ясували, що крадене авто без документів продати в один із таких "гаражів" просто, так само, як вкрасти чужу машину з платної парковки посеред білого дня, просто відволікши охоронця розмовою.

Своєю чергою Валерій розповів, як злочинці обирають своїх жертв: "Я можу зіграти п'яного, по дзеркалу вдарити і піти далі. Це вже буде для питання: "Ти що?!", - він вийде з машини із матом. Це 100% реакція, ти можеш посміятися і розбурхати його гнів, після цього він вже буде бігти за тобою. А у мене може бути шокер, травмат… Поки за мною біжить, поплічник сідає за кермо і їде".

За його словами, зловмисникам наплювати, кого саме викидати з авто, навпаки, жінка – легкі гроші.

"Чимала частина (викрадень – прим.ред.) - замовні ситуації. Надходить замовлення - треба автомобіль BMW Х5 2015 року певного кольору. На такому рівні - вже структурні кошти, інформаційні - де такі прописані, номери відслідковуються", - додав він, зазначивши, що викрадач отримує третину від вартості машини.

Експерт із систем автомобільної безпеки Сергій Яремчук вважає, що усе в руках водія. Приміром, так званий блок сертифікації, або "мізки" ключа вашого автомобіля, який розміщено у більшості сучасних машин під бардачком або панеллю приладів, злочинці підміняють на свій, куплений на "розбірці" - це дозволяє викрадати дороге авто за кілька секунд. Проте проблему можна легко вирішити, встановивши захисну пластину на такий блок. Відкрити таку машину буде неможливо.

"Ці засоби - іммобілайзер, шурупи – затягнуть викрадення настільки, що викрадач машину кине, швидше за все, і не чіпатиме в принципі", - додав експерт, наголосивши, що час – головна перешкода для викрадача.

Нагадаємо, раніше поліція розпочала масові перевірки на українських дорогах для пошуку викрадених авто. У відомстві зазначили, що кількість викрадень перевищує 7 тис.

Повʼязані теми:

Наступна публікація