Масштабна пожежа в нічному клубі у Львові: люди тікали надвір і топтали одне одного

Опіки отримали 22 відвідувачі клубу, двоє балансують на межі життя та смерті.

У Львові у ніч проти неділі, 27 листопада, горів нічний клуб: 22 постраждалих, двоє людей балансують між життям та смертю.

Під час вогняного шоу спалахнула натяжна пластикова стеля і приміщення миттєво наповнилося ядучим димом. У пастці опинилися більше 200 відвідувачів, зчинилася тиснява. Щоб врятуватися, люди у паніці штурмували двері, розбивали вікна і топтали одне одного.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Близько другої ночі. Вечірка у розпалі. Хтось знімає на телефон вогняне шоу. Фаєрмен набирає у рот спирт і роздмухує вогонь. Та раптом полум'я сягає стелі. За лічені секунди вимикають музику і в натовпі чутно перші крики.

Захмелілі відвідувачі клубу не одразу розуміють, що це не запланований трюк, а справжня пожежа. Відтак, замість тікати дехто далі знімає на телефон і робить селфі. Аж поки не зчиняється паніка та штовханина.

Стеля плавиться і скапує, вогняні шматки падають просто на голови відвідувачів. Ще мить і у приміщенні нічого не видно. Люди, щоб вибратись із пекла, голіруч розбивають вікна.

За лічені хвилини до нічного клубу з'їжджаються пожежні, проте працювати починають не одразу.

"На вулиці перебувало досить багато людей, які були в стані алкогольного сп'яніння. Вони неадекватно сприймали, що твориться довкола, налетіли на наших працівників. Тому доводилось спочатку їх втихомирювати, це досить затримало час ліквідації пожежі", – пояснив заступник керівника Головного управління Держслужби з питань надзвичайних ситуацій у Львівській області Віталій Туровцев.

Із нічного клубу евакуювали 250 людей. Вісьмох відвідувачів з охопленого вогнем і димом приміщення винесли ледь непритомними. Карети швидкої забрали до лікарень 22 потерпілих. Усю ніч тут тривали операції. Двоє пацієнтів – у вкрай важкому стані.

"Чоловік приблизно 40 років має опік полум'ям приблизно 95% поверхні тіла, димова токсична інгаляція, опік дихальних шляхів. Другий чоловік – до 10% опіків тіла – обличчя, дихальних шляхів, обох кистей рук. Це найважчі пацієнти", – говорить лікар опікового відділення Олег Александрович.

У коридорі лікарні зустрічаємо діджея та ведучого із нічного клубу. В обох забинтовані голови та руки. Кажуть, аби вчасно не вибігли, то згоріли б – стеля була з легкозаймистого матеріалу й горіла миттєво.

"У клубі не було вогнегасників, не було системи, з якої вода витікає. Йому на голову впав цей картон і почав горіти, я його загасив. Вибігали через аварійний вихід. Ми відкрили двері – гаряче і холодне повітря з'єдналось і ми втратили свідомість", – згадує ведучий Віктор Сімачов.

Отямились, кажуть, уже на вулиці.

"Я зайшов у швидку, мене поклали. Потім приносять дівчину – я встав, тому що в неї гірший стан", – говорить діджей Віталій Бєлкін.

"Мій друг у нетверезому стані сів за кермо і привіз мене сюди, а його привезла поліція", – каже ведучий Віктор Сімачов.

"Я, як їхав, виставив руки надвір через вікно, щоб охолодження було", – розповідає діджей Віталій Бєлкін.

Зовні про нічну пожежу в клубі нагадують розбиті вікна. Не вціліла жодна шибка. Навколо досі розкидані речі, пляшки з-під алкоголю і видно сліди крові. У приміщення нікого не пускають. Сьогодні увесь день тут працюють слідчі.

Поліція відкрила кримінальне провадження. Чи відповідало приміщення пожежним нормам, і найголовніше – хто дозволив відкритий вогонь, мають з'ясувати після експертиз. Уже відомо, що за організацію шоу відповідав арт-директор клубу, проте після пожежі він зник.

"Особа чоловіка встановлена. Його розшукують працівники, де він перебуває, бо місце його перебування нині невідоме", – говорить слідчий Франківського відділу поліції Львова Ольга Москаль.

Зниклий арт-директор працював на випробувальному терміні, а шоу з вогнем не планувалося. Про це запевняє керівник розважального комплексу. Він припускає, що пожежа не випадкова.

"Було домовлено, що це буде LED-куля, яка світиться, яка рухами рук створює ілюзію вогняного шоу. Нас підставили. Це був політичний мотив чи конкуренція, я не знаю. Бачив на відео, що блокували роботу пожежної служби – все як спеціально", – каже в.о. директора розважального комплексу Сергій Чередніченко.

У комплексі вигоріло майна на 3 млн грн. Тут чекають шквалу позовів від потерпілих. Окрім людей, які зараз у лікарні, компенсацію можуть вимагати і відвідувачі, у яких згоріли гроші, документи і одяг.

Наталка Волосацька

У Львові під час вогняного шоу загорівся нічний клуб, є постраждалі

У Львові під час вогняного шоу загорівся нічний клуб, є постраждалі

Повʼязані теми:

Наступна публікація